in , , , , , , ,

Brussel heeft datahonger: EPD toegang tot medisch dossier moet in de hele EU

MasterTux / Pixabay

Europeanen moeten in de toekomst in de hele  veilig toegang kunnen hebben tot hun elektronische patiëntendossier (). De  heeft de lidstaten aanbevelingen gedaan om zo'n e-gezondheidsnetwerk op te zetten.

Iemand die in een ander EU-land bijvoorbeeld een been breekt kan dan aan een arts een röntgenfoto van een eventuele eerdere breuk laten zien. Dat bespaart tijd en geld, aldus EU-commissaris Vytenis Andriukaitis (Gezondheid). Volgens deze Litouwse oud-chirurg kan snelle uitwisseling soms levensreddend zijn.

Informatie over chronische aandoeningen, allergieën of intolerantie voor geneesmiddelen kan snel beschikbaar zijn als die in het buitenland is op te roepen. Laboratoriumtests en rapporten na ontslag uit het zouden op termijn ook moeten worden opgenomen in het EPD.

Brussel stelt verder dat de weg nu vrij is om een technische standaard te ontwikkelingen voor de Europese uitwisseling van patiëntendossiers. Burgers moeten wel altijd toestemming geven.

Naar verwachting doen tegen eind 2021 achttien landen mee aan de uitwisseling van patiëntendossiers en elektronische recepten.

Lees verder bij de bron: Europa Nu

Datahonger is niet te stillen…


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

NASA gaat in 2022 proberen om een asteroïde uit zijn baan te knallen

Waakhond CTIVD boos op AIVD: Geheime diensten gaan ook bij internationale samenwerking de fout in