in , ,

Bubbel in wording: Nationale studieschuld inmiddels 17,9 miljard euro, stijgt 55 euro per seconde

8158824585 0100fbe511 basisbeurs e1489309052244

De nationale studieschuld die studenten en oud-studenten bij de overheid in het krijt staan, stijgt met 55 euro per seconde. Nog nooit was de schuld zo hoog en steeg het bedrag zo snel. Dat meldt de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schuldmeter van de studentenorganisatie ISO telt intussen als een dolle. 

Sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 nam de studieschuld toe van 13,7 (eind 2014) naar 17,9 miljard. De gemiddelde schuldenaar is DUO inmiddels zo’n 14.000 euro schuldig. Onder de 700.000 studenten met studieschuld zijn er echter ook velen met een grotere schuld. In 2016 telde DUO bovendien zo’n 93.000 problematische schulden.

In reactie op deze cijfers stellen studentenorganisaties het door Rutte2 geïntroduceerde leenstelsel niet ter discussie. Vorig jaar lieten de organisaties nog weten de basisbeurs terug te willen. In april 2016 concludeerde de onderwijsinspectie namelijk dat steeds meer talentvolle kinderen niet meer voor het hoger onderwijs kiezen. Een belangrijke reden zou de afschaffing van de basisbeurs zijn. ‘Talent blijft onderbenut’, schreef de Onderwijsinspectie.

Ook wijzen steeds meer economen op de bubbel die ontstaat door de almaar groeiende studieschuldenberg. De Delftse hoogleraar Jacco Hoekstra berekende in augustus 2014 al de gevolgen van het nieuwe leenstelsel en voorspelde dat het stelsel ‘een enorme bubbel van studieschulden veroorzaakt die weleens oninbaar kan blijken’. Hoekstra vergelijkt de oninbare studieschulden met de oninbare hypotheekschulden die de recente kredietcrisis veroorzaakten. In de VS vormen de miljarden aan groeiende en oninbare studieschulden al een groot probleem.

De studentorganisaties eisen intussen meer transparantie over de investeringen in het onderwijs, een betere informatievoorziening over opleidingen en ten minste het bevriezen van het collegegeld. Als dat nóg verder stijgt gaan veel studenten volgens de voorzitter van het ISO kopje onder. Studentenvakbond Lsvb doet er nog een schepje bovenop………

Lees verder via de Bron: Politalk.nl

Photo by Thomas Sandfort cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Massaprotesten en fysiek geweld moeten Trump afzetten: Ex CIA- agent waarschuwt voor “Soros-plan”

4105613390 e0e98b7604 stemvee

Howto: “Protesteren” tegen aanvullende ID-plicht bij verkiezingen