in

Centrale banken hebben alle instrumenten grotendeels verbruikt: Negatieve rente gaat het financiële systeem ruïneren

finance 1569999504
stevepb / Pixabay

Centrale banken hebben hun instrumenten al grotendeels gebruikt en hebben niet veel mogelijkheden meer om een wereldwijde economische crisis op te vangen. Daarvoor waarschuwde Christian Sewing, de topman van Deutsche Bank, eerder deze week tijdens een conferentie voor bankiers in Londen.

Hij zei dat centrale banken als de ECB en de Federal Reserve geen conventionele instrumenten meer over hebben in een volgende crisis.

Sewing bekritiseerde het besluit van de ECB om de rente nog verder te verlagen. Hij zei dat er onder economen een brede consensus is dat een nog lagere rente maar weinig effect zal hebben.

Volgens hem zijn er weinig klanten bij Deutsche Bank die meer gaan investeren als de kosten om te lenen 10 basispunten lager worden.

Negatieve rente

De topman van de grootste bank van Duitsland liet zich eerder ook al zeer negatief uit over het monetaire beleid. Begin deze maand zei hij dat een negatieve rente het financiële systeem op lange termijn zal ruïneren.

Ook zei hij dat nieuwe renteverlagingen door centrale banken maar weinig resultaat zullen opleveren. Toch besloten zowel de ECB als de Federal Reserve deze maand de rente verder te verlagen.

Deutsche Bank worstelt nog steeds met de gevolgen van de kredietcrisis. Niet alleen heeft het imago van de bank door verschillende schandalen schade opgelopen, ook moet de bank drastisch bezuinigen om de winst op peil te houden.

Zo wil ze 18.000 banen schrappen om kosten te besparen. Het aandeel van de bank is de laatste jaren fors gedaald, net als dat van veel andere Europese banken.

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
MH17 Ukraine Map Locations

MH17: Minister Blok moet (met tegenzin) onderzoek naar luchtruim van Oekraïne doen

boeren 1569999836

Boeren met een kluitje in het riet gestuurd en zijn daarmee tevreden