in , ,

Centrale banken nemen nu echt concrete stappen naar verbod op contant geld

  • Grieken mogen bedragen boven € 70,.- straks niet meer contant afrekenen
  • Ruim 97% van alle betalingen in Zweden reeds elektronisch
  • ‘Banken gaan tijdens komende financiële crisis 5% negatieve rente heffen’
  • Mogelijk invoering wisselkoers tussen elektronisch en contant geld

 

Duidelijk te zien is dat vooral in het Westen contante betalingen bijna compleet zijn verdwenen. Nederland staat bij de bovenste 7 landen waar bijna alleen nog maar elektronisch wordt afgerekend.

Centrale banken zijn met elkaar in gesprek over een in te voeren gedeeltelijk of totaal verbod op contant geld. Dat zou enkel voor ‘noodgevallen’ zijn, maar feit is dat steeds meer landen nu al zijn overgegaan tot het beperken van cash betalingen. Zo mogen binnenkort in Griekenland bedragen hoger dan slechts € 70,- waarschijnlijk niet meer contant worden afgerekend. Deze ontwikkelingen tonen opnieuw aan dat de werkelijke problemen van het Westerse financiële systeem veel ernstiger zijn dan in de media bekend wordt gemaakt.

Eerste concrete stappen zijn gezet

De signalen zijn al geruime tijd aanwezig. Eerst waren het een aantal afzonderlijke experts uit de financiële wereld die een verbod op contant geld suggereerden. Met name Kenneth Rogoff van de Harvard Universiteit en Willem Buiter, hoofdeconoom van Citigroup, kregen veel aandacht voor hun gedetailleerde voorstellen om cash betalingen (vrijwel) af te schaffen.

Diverse landen hebben de afgelopen tijd de eerste concrete stappen gezet naar het opheffen van contant geld. Frankrijk voert vanaf de zomer nog strengere kapitaalbeperkingen in. Zweden is net als de rest van Europa al jaren actief bezig de bevolking zover te krijgen alleen nog maar elektronisch te bankieren en af te rekenen, waardoor het aantal cash betalingen daar gedaald is tot slechts 2,7%. In de eurozone is dat nog 9,8%, in de VS 7,2%.

Grieken overwegen verbod op cash betalingen boven € 70,-

Deze percentages geven goed aan hoe ver we reeds op het pad naar een volledig elektronische betaalmaatschappij zijn gevorderd. In Griekenland wordt serieus gepraat over een verbod op alle contant betalingen boven de € 70,-. De Griekse banken kampen nog steeds met een enorme leegloop van hun rekeningen, en hopen dat met deze maatregel in te dammen.

De Duitse investeringsbank Baader Bank zei onlangs de totale afschaffing van contant geld te verwachten, zodat de banken alle vrijheid krijgen om structureel negatieve rente te heffen. Met andere woorden: dan moet u geld betalen om geld op uw (spaar)rekening te mogen laten staan. Dit zou het consumeren moeten bevorderen, waardoor de economie –tijdelijk- weer flink zal aantrekken.

Congres in Londen over ‘noodsituatie’

Eind mei vindt er in Londen een groot congres plaats rond dit thema. De als serieus bekend staande Neue Zürcher Zeitung bericht dat uitgerekend economen als Rogoff en Buiter aan het woord zullen komen, naast vertegenwoordigers van de centrale banken van de eurozone, Zwitserland, Denemarken en de VS. Het officiële doel van het congres is om ‘een oplossing voor een noodsituatie’ te vinden.

‘Men hoopt dus op het beste, maar bereidt zich op het ergste voor,’ schrijft de NZZ. ‘Dit motto geldt ook voor het geldbeleid van de Nationale Bank. Menigeen zou er op willen inzetten dat de wisselkoerssituatie geleidelijk ‘normaliseert’ of tenminste niet meer verslechtert, maar een verdere verscherping zou wel eens meer dan marginaal waarschijnlijk kunnen zijn.’

Wisselkoers tussen elektronisch en contant geld

De krant analyseert vervolgens hoe een nieuwe financiële crisis, die kan ontstaan door een massale bankrun of het verdere verlies van vertrouwen in (centrale) banken en financiële instituten, bezworen zou kunnen worden. Daarbij is het afschaffen van contant geld een bij bankiers zeer gewilde optie.

In Zwitserland zou zo’n maatregel vanwege hevige tegenstand van de bevolking (nog) niet veel kans maken, maar er zouden ook andere mogelijkheden zijn om het bezit van cash te bestraffen. Zo wordt nagedacht over het invoeren van een wisselkoers tussen elektronisch en contant geld. Kort gezegd: u haalt € 100,- van uw rekening af, maar krijgt (bijvoorbeeld) slechts € 97,-.

Negatieve rente naar 5%?

Er bestaat een toenemende kans dat de negatieve rente wel eens naar 5% verhoogd kan worden om de aanstormende nieuwe financiële crisis te bedwingen. Zodra dit gebeurt zal iedereen zijn geld van de bank willen halen, en zo’n bankrun willen de banken en autoriteiten ten koste van alles voorkomen. De meest effectieve –en feitelijk enige- manier om dit te bereiken is een totaal verbod op contant geld.

Al deze ontwikkelingen tonen aan dat het veel slechter gaat met het financiële systeem dan bekend wordt gemaakt. De genomen en geplande radicale maatregelen in Frankrijk en Griekenland laten zien dat deze nieuwe ernstige crisis misschien wel dichterbij is dan de meeste mensen durven vermoeden.

Bron: xandernieuws.punt.nl

Photo by colorblindPICASO


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
8 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
tim
5 jaren geleden

Xandernieuws, lang niets van gehoord.

rene hilberink
5 jaren geleden

nog minder schijndemocratie ? weg met het monetaire stelsel het is een doodlopende weg.

Maarten
5 jaren geleden

Klets verhaal………… een negatieve rente van 5% zou betekenen dat iedere regering ter wereld zou vallen!! uitgezonderd de totalitaire staten!! Welke idioot dit optekend zal me een worst zijn, maar dit accepteert NIEMAND.

Agraricus
Antwoord aan  Maarten
5 jaren geleden

Dat zou de crisis zijn die men nodig heeft om de bevolking de ‘new world order’ te laten accepteren, als enige alternatief.

Mensen zullen dat zeker accepteren, dat is waar ze decennia aan gewerkt hebben.
Mensen moeten binnenkort echt opstaan voor hun rechten, samen met hun overheden. Want vraag je af, wat ís globalisering nou eigenlijk? En wát heeft centralisatie van macht voor gevolg? Of een weergaloze welvaartskloof?

De geschiedenis zal zich herhalen als het merendeel van de mensen schaapjes blijft. Maar dan als nooit tevoren, op een reusachtige schaal.

John
Antwoord aan  Agraricus
5 jaren geleden

Veel regeringen willen zo snel mogelijk de complete dictatuur vanuit Brussel.
En als ze braaf zijn, krijgen ze misschien zelf ook een baantje daar.
Dus hoezo “Samen met HUN overheden”? Mijn overheid is het nooit geweest, want het enige wat ze doen is zo snel mogelijk mijn bankrekening plunderen.

Antwoord aan  Maarten
5 jaren geleden

Sorry Maarten maar jij gelooft nog in sinterklaas zeker. We gaan snel naar een Europese dictatuur. Het wordt hoog tijd dat mensen dat eindelijk eens gaan beginnen te beseffen en hun luchtkastelen van een vrij europa opblazen.

Suus
5 jaren geleden

en wat moeten al die mensen die in de schuldsanering zitten en hun weekgeld contant moeten hebben om een beter inzicht in hun uitgaven te krijgen? ik heb ook liever contant geld, want dan weet ik wat ik nog kan besteden en geef niet te snel geld uit. Ik ben werkloos en straks heb ik helemaal geen inkomen meer, omdat ik op mijn leeftijd geen werk meer krijg. De marktkoopmensen en veel particulieren doen ook alles contant ik zie mij al als ik iets moet verkopen omdat ik geen geld meer heb moet ik een pinautomaat aanschaffen waar slaat dit toch op sparen op de bank kan ook al niet meer, omdat jij dan boete moet betalen. Lekker deze bemoeizucht.

Frank
5 jaren geleden

5% op je rekening betalen? Zal vast niet voor de kapitaalkrachtigen zijn. Die zullen echt niets gaan betalen.
Tel het kapitaal van de quote 500 bij elkaar en daar 5% van….loopt lekker op

Basisscholen: Vele honderden kinderen uitgehongerd en verwaarloosd in de les

Provincie Zeeland blundert weer met ‘kleine’ overschrijding van 53% voor stukje blunderweg