in

CERN wil nieuwe deeltjesversneller bouwen, 4x groter en 10x krachtiger dan huidige LHC

De Large Hadron Collider is de grootste machine die ooit is gebouwd en wetenschappers hebben deze gebruikt om allerlei soorten geheimen over het universum bloot te leggen. Maar voor alle tijd en energie die wetenschappers in de LHC hebben gestopt, ontnemen veel van de geheimen van het universum ons nog steeds.

Dus CERN, de organisatie die de LHC runt, is van plan een nieuwe deeltjesversneller te bouwen die nog groter is.

De voorgestelde versneller heeft de naam Future Circular Collider gekregen en als hij ooit wordt gebouwd, zal hij de toch al gigantische LHC ondermijnen. De FCC is een gigantische ring met een omtrek van meer dan 100 km, ongeveer vier groter dan de LHC. Wanneer het is voltooid kan het botsingen produceren die tien keer krachtiger zijn dan in de LHC.

Deze maand publiceerden de wetenschappers achter de FCC een conceptueel ontwerpverslag waarin de doelen van de versneller en het proces om het te bouwen werden benadrukt.

Als alles volgens plan verloopt, start de accelerator tegen 2050 met proton-protonbotsingen.

Lees verder bij de bron: popularmechanics.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dág pensioen: Dijsselbloem leidt commissie rekenrente pensioenfondsen

Nederland omzeilde willens en wetens exportregels en vergunningen voor wapens en auto’s naar Syrië