Is de handelsoorlog tussen de verenigde staten en china net een valutaoorlog geworden? Zo ziet het er zeker uit. Voor het eerst sinds de Grote recessie in 2008 daalde de waarde van de yuan onder de 7:1-ratio ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
Dit beleid vereist devaluatie is een zeer belangrijke reactie van de Chinezen en heeft verschillende mogelijke implicaties.
Valuta-manipulator
Het heeft de trump-regering ertoe aangezet China officieel te bestempelen als valutamanipulator, wat onmiddellijk tot grote verliezen op de aandelenmarkt leidde. Dat kan al dan niet gerechtvaardigd zijn, omdat China de yuan al jaren manipuleert, precies op de tegenovergestelde manier. De yuan van China wordt niet op andere markten verhandeld.
Integendeel, de waarde ervan is zorgvuldig gecontroleerd – dat wil zeggen gemanipuleerd– door de People's Bank of China (PBOC) om binnen een nauwe band van 2 procent naar boven of beneden zijn officiële positie te handelen.
Paradoxaal genoeg hebben tarieven de neiging om de waarde van een valuta toch te verzwakken, omdat ze de economie achter de valuta verzwakken. En het is vermeldenswaard dat alleen toen de PBOC zijn steun aan de yuan stopte en hem op de markt liet “zweven” dat zijn waarde ten opzichte van de dollar daalde. De markt dwong deze devaluatie, niet de centrale bank.
China heeft in zijn begeleidende verklaring tot de devaluatie zoveel toegegeven dat de PBOC ‘rijke ervaring en beleidsinstrumenten heeft verzameld en zal blijven innoveren en de controletoolbox zal verrijken, en noodzakelijke en gerichte maatregelen zal nemen tegen het positieve feedbackgedrag dat kan voorkomen op de valutamarkt. ”
Devaluatie werd verwacht
Het devaluatiebesluit van China is echter een reactie op het besluit van president Trump om de tarieven te verlagen voor de resterende $ 300 miljard aan voornamelijk consumentengoederen die in eerdere tariefrondes waren uitgesloten.
Dat betekent dat alles wat China exporteert naar de Verenigde Staten nu zal worden belast, waardoor Chinese goederen minder concurrerend worden, wat pijn toevoegt aan een al krimpende Chinese economie.
Hun valuta laten devalueren met marktwerking is een verwachte reactie. Een goedkopere yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar helpt China de hogere kosten van Trump's tarieven te compenseren door de kosten van Chinese goederen te verlagen.
Maar het besluit van China om te devalueren kan verstrekkende gevolgen hebben voor zijn reeds gespannen relatie met de Verenigde Staten. Het geeft de indruk dat het Chinese leiderschap het idee om de handelsoorlog met president Trump te proberen te de-escaleren vrijwel heeft verlaten.
Het lijkt er eerder op dat ze Trump's harde benadering van onderhandelingen weerspiegelen. Dit voorspelt niet veel goeds voor de economische relatie tussen de vs en China in de komende twee jaar.