in , ,

China en Rusland hebben de atmosfeer boven Europa aangepast om militaire toepassingen te testen

ErikSmit / Pixabay

en Peking hebben naar verluidt hun krachten gebundeld om verwarmingsexperimenten boven Europa uit te voeren en een belangrijke laag van de atmosfeer te wijzigen voor een mogelijke militaire toepassing, volgens Chinese wetenschappers.

Vijf experimenten werden uitgevoerd in juni, en een van hen zorgde voor een fysieke storing in een gebied zo groot als 49.000 vierkante mijl, of ongeveer de helft van Groot-Brittannië, meldde The South China Morning Post maandag. Het verwarmingsexperiment, dat 310 mijl over het kleine Russische Vasilsursk in Oost-Europa plaatsvond, genereerde een elektrische piek die 10 keer meer negatief geladen subatomaire deeltjes bevatte dan omliggende regio’s, aldus de publicatie.

In een afzonderlijk experiment op dat moment steeg de temperatuur van dun, geïoniseerd gas op grote hoogte tot 212 F als gevolg van een deeltjesstroom. De elektronen werden in de lucht geduwd door een sfeervolle verwarmingsfaciliteit in de Oost-Europese stad, die tijdens de jaren van de Koude Oorlog door de voormalige werd aangelegd. Nadat de faciliteit een groot aantal krachtige antennes had ontstoken om een ​​aanzienlijke hoeveelheid microgolven in de hoge atmosfeer te introduceren – die 260 megawatt bereikten, de benodigde hoeveelheid stroom om een ​​kleine stad te verlichten – verzamelde de Chinese elektromagnetische surveillancesatelliet Zhangheng-1 data met state-of-the-art sensoren.

De resultaten werden gepubliceerd in de nieuwste editie van het Chinese tijdschrift Earth and Planetary Physics , waarin de wetenschappers de resultaten als “bevredigend” begroetten. Andere experts waren echter van mening dat dergelijke samenwerking nogal ongebruikelijk is omdat “de technologie te gevoelig is”.

De controle over de ionosfeer is voor sommige strijdkrachten een ambitieus project geworden, omdat het de communicatie van vijandige satellieten kan verstoren. De bijvoorbeeld waren ook betrokken bij een project van meerdere miljarden dollars, het High-Frequency Active Auroral Research Program, ook bekend als HAARP, gelegen op 200 mijl ten noorden van Anchorage, Alaska, en gefinancierd door het Amerikaanse leger en het ministerie van Defensie in 1993. HAARP werd later op 11 augustus 2015 overgedragen van de Amerikaanse aan de universiteit van Alaska Fairbanks.

Het gebruik van dergelijke praktijken boven de ionosfeer heeft bij critici vragen gewekt. Ze voerden aan dat deze tests de werking van het menselijk brein of weersveranderingen en natuurrampen konden beïnvloeden (zelfs de late Venezolaanse president Hugo Chávez zei ooit dat de VS deze technologie hebben gebruikt om de in Haïti in 2010 te veroorzaken), maar anderen verwerpen deze beweringen louter als complottheorieën. Faculteitsleden van de Universiteit van Alaska Fairbanks hebben de hoeveelheid informatie opgemerkt die alle mythes rond het experiment ontkracht.

“Het is een uitstekende faciliteit, het is de beste in zijn soort ter wereld, kostte ongeveer 290 miljoen dollar om te bouwen en de universiteit ontving het gratis, dus we proberen het nu te gebruiken voor fundamenteel onderzoek naar de ionosfeer”.

Hoewel sommige mensen zich misschien zorgen maken over door de mens veroorzaakte stoornissen boven onze hoofden, benadrukten andere wetenschappers dat de die vrijkomt in de ionosfeer niet bedoeld is om een ​​cataclysmische gebeurtenis over de hele wereld te veroorzaken. “Dergelijke studies moeten strikt ethische richtlijnen volgen,” vertelde professor Gong Shuhong van de Xidian University aan de Post . “Wat ze ook doen, het mag geen schade toebrengen aan de mensen die op deze planeet leven.”

De testresultaten vinden plaats op een moment waarop de VS zich opmaakt om een ​​ruimtemacht te creëren. Omdat zowel China als Rusland lasers en anti-satellietraketten hebben ontwikkeld, heeft de regering van Trump maandag aangekondigd dat het deze week een ruimtecommando lanceert terwijl het Pentagon zijn voorstel voor ruimtevaart voltooit, meldt CNN.

Lees verder bij de bron: newsweek.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Speciale aanklager Mueller liet bewijs van fake ‘Russiagate’ complot op smartphones van twee FBI agenten vernietigen

In Nederland sluiten de ziekenhuizen om nieuwe te openen in … Irak