in ,

China kent elke burger score toe, ook voor internetgedrag op basis van meningen en financiën

De Chinese regering is bezig een landelijk ‘Sociaal Krediet Systeem‘ in te voeren waarbij aan iedere een score voor zijn gedrag wordt toegekend. Die wordt berekend op basis van diverse criteria: van iemands financiële kredietwaardigheid en eventuele tot zijn op sociale media geventileerde meningen. Vanaf 2020 moeten alle volwassen burgers naast hun identiteitskaart over zo’n ‘kredietcode’ beschikken.

De regelgeving is vorig jaar bekendgemaakt, maar heeft in en daarbuiten tot dusver vrijwel geen aandacht getrokken. Deze week publiceerde de Belgische China-specialist Rogier Creemers, verbonden aan Oxford University, een volledige vertaling, die voor het eerst de reikwijdte van het systeem duidelijk maakt. ‘Met behulp van de modernste internettechnieken gaat er individueel toezicht op de Chinese burgers worden uitgeoefend’, zegt hij in een interview.

In zijn ogen gaat het individuele toezicht verder dan wat onder het voormalige Oost-Duitse systeem gebruikelijk was: ‘Het doel daarvan was beperkt tot het voorkomen van een opstand tegen het regime. Hier is de ambitie groter. Er wordt een poging gedaan een nieuwe burger te creëren.’

Bron: de Volkskrant


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Vluchtelingenstromen: hoe de NAVO de ontwikkeling van Noord-Afrika kapot bombardeerde

Gerrit zalm heeft keihard gelogen is dat een politieke misdaad?