in , , , ,

China voert ‘social credit’ in, EU kijkt verlekkert mee: Hond in beslag genomen als je die verkeerd uitlaat

MasterTux / Pixabay

Jinan heeft het al ingevoerd, en andere steden volgen binnenkort met de implementatie van het social credit systeem, ‘sociaal ’, dat bestaat uit punten die je moet verdienen met goed gedrag, en juist kwijt kunt raken met verkeerd gedrag. Zo gelden in Jinan strenge regels voor het uitlaten van je hond, en kun je die al kwijtraken als je die bijvoorbeeld een paar keer niet goed aanlijnt.

In 2020 moeten alle 1,4 miljard Chinezen onder deze totale digitale staatscontrole –waar de EU naar onze overtuiging verlekkerd naar kijkt- vallen.

In Jinan moet iedereen met een hond deze verplicht bij de laten registreren, wordt maar één hond per persoon toegelaten, en moet je minimaal 18 zijn om het beest te mogen uitlaten. Vervolgens krijg je een vergunning voor je hond die in diens halsband zit verwerkt. Daarop staat een QR code met 12 punten, die je stapsgewijs kunt kwijtraken door de hond niet of niet goed aan te lijnen (-3 punten), zijn uitwerpselen niet op te ruimen, of hem overlast te laten veroorzaken. Daar kun je dan boetes voor krijgen. Zijn je punten op? Dan kan de staat hem in beslag nemen.

In steeds meer treinen krijgen Chinezen via de speakers luide dreigementen te horen dat er represailles voor hun ‘individuele gedragskrediet systeem’ volgen als ze zich niet strikt aan de regels voor het Openbaar Vervoer houden. Het is inmiddels routine geworden dat overtreders uit het OV worden verbannen als hun sociale kredietscore te laag is.

In steden waar al veel bewakingscamera’s hangen worden boetes aan voetgangers uitgedeeld voor bijvoorbeeld foutief oversteken of roken op straat.

‘Het behouden van vertrouwen is glorieus, het breken van vertrouwen is schandelijk,’ stond in 2014 in een overheidsdocument, waar de nu in de maak zijnde totale digitale controle staat werd aangekondigd, te lezen. Miljoenen bewakingscamera’s worden straks voornamelijk gerund door A.I.’s (kunstmatige intelligenties) met gezichtsherkenningssoftware, zodat de staat ieders gedrag 24/7 kan volgen en controleren.

Eerder dit jaar weigerde een Chinese universiteit een student toe te laten omdat zijn vader op een zwarte lijst stond wegens het niet afbetalen van een lening van 200.000 yuan, ruim € 25.000,-.

Binnenkort ook in de EU-Superstaat?

In Amerika en hangen ook ontelbare bewakingscamera’s, dus is het zeker met het oog op de in de maak zijnde EU-Superstaat niet vergezocht dat men in Brussel verlekkerd kijkt naar de Chinese totalitaire digitale controle. Waarnemers en analisten waarschuwen dat deze in het Westen veel dichterbij is dan de meeste mensen denken (2).

Valt er ook iets te zeggen voor het hard bestrijden van overlast?

Aan de andere kant kunnen we ons afvragen of er niet iets te zeggen valt voor het hard bestraffen van overlast. Kijk maar eens naar ons eigen land, naar de speeltuinen, grasveldjes, voetpaden en stranden vol met hondenpoep, trottoirs en bermen bedekt met afval, treinreizigers die zich niets aantrekken van rookvrije of stiltecoupés, en vooral naar topergernis nummer één: buren die tot diep in de nacht luidruchtige feestjes houden, urenlang keihard muziek draaien of computerspelletjes spelen, of hun constant blaffende hond urenlang alleen laten, ook als jij, je partner en jullie kinderen al op bed liggen omdat jullie er morgenochtend wel vroeg uit moeten.

Of dat met punten, boetes en inbeslagnames moet worden bestreden is een andere kwestie, maar uit dit soort zaken blijkt wel dat er in een ‘brutaal mens…’ samenleving zoals de onze helaas genoeg mensen zijn die de maatschappelijke verantwoordelijkheid voor het eigen gedrag en de omgeving niet aankunnen en daar vaak willens en wetens ten koste van anderen misbruik van maken.

(1) Zero Hedge
(2) The Hill

Lees verder bij de bron: xandernieuws.punt.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Biometrische wachtwoorden: gemak en gevaar in één

“Nieuwe Geldmaat” is als meer van hetzelfde, War on Cash