in

Citigroup veroorzaakte de kredietcrisis, en betaalt nu 7 miljard

En weer moet een megabank een megaboete betalen. Gisteren maakte Citigroup bekend dat zij een schikking heeft getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie van 7 miljard dollar (5,1 miljard euro). De bank voegt zich daarmee bij een grote groep banken die de afgelopen tijd diep in de buidel heeft moeten tasten wegens allerlei wanpraktijken.

1. Wat heeft Citigroup misdaan?

In essentie heeft Citi volgens Justitie de financiële crisis van 2008 en alles wat daarop volgde mede op haar geweten. Citi was één van de Amerikaanse banken die voorafgaand aan de crisis op grote schaal hypotheken verstrekte aan huizenkopers die eigenlijk niet kredietwaardig waren. Die hypotheken knutselde de bank vervolgens in elkaar tot nieuwe beleggingsproducten, die zij massaal doorverkocht aan grote investeerders. Citigroup wist dat deze mortgage backed securities rommel waren, maar verkocht ze niettemin gretig (alles bij elkaar voor zo’n 90 miljoen dollar).

Toen de huizenprijzen in 2007 plotseling in elkaar zakten, en huizeneigenaren in betalingsproblemen kwamen, bleken de hypotheekproducten waardeloos. Grote financiële instellingen zoals Fannie Mae en Freddie Mac vielen om en moesten door de overheid met tientallen miljarden dollars worden gered. De crisis was een feit.

2. Waarom wordt er nu pas geschikt?

Simpel gezegd: omdat er zo veel op het spel stond. Een miljardenboete is een aderlating voor elke bank, ook voor een rijke Amerikaanse die vorig jaar nog 13,7 miljard dollar winst maakte. En dus heeft Citi alles op alles gezet om de schade beperkt te houden. Sinds in februari 2012 het ministerie de zaak opende tegen Citi, is op het scherpst van de snede onderhandeld. Waarbij de bank in eerste instantie een ‘voorstel’ deed voor een schikking van 363 miljoen dollar. En het ministerie daar weer op reageerde met een ‘tegenbod’ van 12 miljard.

via NRC Q.

Photo by Mike Licht, NotionsCapital.com


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

In Nederland springen meer mensen voor de trein dan elders

Controle levert zorgverzekeraars besparing van 356 miljoen op