in , , ,

Constitutionele crisis in UK & NL hebben dezelfde roots

jette55 / Pixabay

De chaos in het UK rond en Wildersproces2 zijn beide verschijnselen van een diepe constitutionele crisis, en beiden stammen uit een onvolledige .

Fundamentele mankementen aan staatsvormen komen hoogst zelden boven eer het te laat is. Tijdig besef en reparatie voorkomen dergelijke problemen.

Wel kun je met veel recht argumenteren dat de degeneratie van elke staatsvorm onvermijdelijk als gevolg zal hebben dat de staat in wat lijkt op een constitutionele crisis verzeilt.

Wikipdia interpreteert de 2e-eeuwse (v. Chr) historicus Polybius aldus:

According to Polybius, has the most fully developed version of the cycle, it rotates through the three basic forms of government, democracyaristocracy, and monarchy and the three degenerate forms of each of these governments ochlocracyoligarchy, and tyranny.

Volgens deze politieke theoreticus zijn de drie gedegenereerde regeringsvormen derhalve de tussenstadia waarbij de ene vorm in de volgende in de cyclus over gaat. U ziet dat Marx met zijn ideeën over een evolutie van regeringssystemen in een oude traditie staat.

Polybius zou over onze moderne democratieën echter juist betogen dat onze elites een ochlocracy (regering door volksmeutes) hebben gepoogd te voorkomen door het volk in een vroeg stadium haar zeggenschap te onthouden, en de regering direct door te ontwikkelen naar een aristocratisch systeem.

De aanstaande volkswoede zou hij interpreteren als bewijs van de onmogelijkheid dergelijke tussenstadia te vermijden.

Regeringsvormen van de westerse democratieën

Heel interessant is, dat als je staat van de regeringsvormen van de westerse democratieën onderling vergelijkt, die van de USA nog steeds het meest robuust lijkt. Dat de USA onder de westerse democratieën de jongste is blijkt geen argument.

Vrijwel alle huidige democratische instellingen zijn ongeveer tegelijkertijd …

Lees verder bij de bron: Veren Of Lood


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

Rapporteren

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Franse scholen moeten verplicht EU-vlag tonen in klaslokaal

Premier Rutte is niet bang voor een revolutie in Nederland