in

Controle levert zorgverzekeraars besparing van 356 miljoen op

Zorgverzekeraars hebben in 2013 in totaal 356 miljoen bespaard door meer aan controle en fraudebestrijding te doen. Dit is 142 miljoen euro meer dan in 2012.

Dat blijkt dinsdag uit de jaarlijkse inventarisatie van Zorgverzekeraars (ZN). Het grootste deel van de besparing, 329 miljoen euro, is te danken aan het achteraf controleren van betaalde declaraties.

Fraudeonderzoek bracht daarnaast 27,3 miljoen euro aan onjuistheden aan het licht. Daarvan is 9,4 miljoen euro daadwerkelijk aan fraude vastgesteld. Er wordt pas van fraude gesproken als een regel opzettelijk of bewust is overtreden.

De fraude vond in 2013 vooral plaats met het persoonsgebonden budget (PGB), maar ook ziekenhuizen en de farmacie maakten zich er schuldig aan.

Gemiddeld bedrag

Het gemiddelde bedrag per vastgestelde fraude stijgt al jaren. In 2013 bedroeg dit 36.828 euro, in 2012 was het nog 27.245 euro en het jaar daarvoor 19.642 euro.

Zorgverzekeraars gingen vorig jaar grondiger na of de gedeclareerde ook echt geleverd was. Dit gebeurde bijvoorbeeld via enquêtes en dossiercontroles.

via nu.nl

Photo by Arne Hulstein


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Citigroup veroorzaakte de kredietcrisis, en betaalt nu 7 miljard

‘Zorginstellingen bereiden zich voor op zwaar weer’, geld voor de zorg naar stroppenpot