in , , , ,

Controlestaat: Nederlandse banken bundelen krachten tegen witwassen

En zo wordt de controle over u weer verscherpt…

In de strijd tegen het witwassen hebben vijf Nederlandse banken (ABN AMRO, ING, Rabobank, Triodos Bank en de Volksbank) een belangrijke stap gezet om samen te werken. De ambitie is om een organisatie op te richten die betalingstransacties gaat monitoren: Transactie Monitoring (TMNL).

De banken gaan het komende half jaar in het verband van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) onderzoeken of dat haalbaar is en hoe de technische en juridische uitdagingen met succes kunnen worden aangegaan.

Andere banken kunnen zich later bij dit initiatief aansluiten.

In Nederland gaat naar schatting jaarlijks voor 16 miljard euro aan crimineel geld rond, voor het overgrote deel gerelateerd aan drugshandel. Dit is een dus een serieus maatschappelijk probleem. ‘Banken zien het als hun belangrijke maatschappelijke taak dit probleem te helpen oplossen. Zij willen hun systemen vrijwaren van criminaliteit en investeren hier fors in,’ zegt NVB-voorzitter Chris Buijink.

Nederlandse banken hebben vanuit hun poortwachtersrol een belangrijke functie bij het beschermen van de integriteit van het Nederlandse financiële stelsel. In het kader daarvan monitoren banken onder meer voortdurend transacties van hun klanten met als doel het tegengaan van witwassen en terrorismefinanciering.

In de nieuwe plannen zoeken de banken nadrukkelijk de samenwerking met de Financial Intelligence Unit (FIU), het , FIOD en bijvoorbeeld ministeries. Vorig jaar deden de banken 68.000 meldingen van ongebruikelijke transacties bij de FIU. 15.000 daarvan werden door de FIU als verdacht aangemerkt. De vijf betrokken banken hebben te maken met 9,8 miljard betaaltransacties per jaar; dat zijn 27 miljoen transacties per dag.

Banken willen op geen enkele manier meewerken aan witwaspraktijken. Vanuit hun maatschappelijke verantwoordelijkheid werken de banken actief aan de verbetering van de effectiviteit van hun transactiemonitoring om het rendement van signalering, opsporing, vervolging en veroordeling van criminaliteit aanzienlijk te verhogen. Door het combineren van transacties van de verschillende banken kunnen mogelijk criminele geldstromen naar verwachting beter in kaart worden gebracht.

De strijd tegen witwassen en terrorismefinanciering heeft bij banken een zeer hoge prioriteit. In Nederland houden op dit moment naar schatting 5500 tot 6000 bankmedewerkers zich direct en fulltime bezig met dit probleem. In feite heeft iedere bankmedewerker hier aandacht voor en wordt dit vraagstuk bij banken ook internationaal actief opgepakt.

Naast het nemen van de eigen verantwoordelijkheid door banken, is het voor de effectiviteit van de strijd tegen witwassen noodzakelijk te komen tot een nationale (keten-)aanpak. Het initiatief van de banken volgt direct op het Plan van Aanpak witwassen dat de ministers Hoekstra (Financiën) en (Justitie en Veiligheid) in juli hebben gepresenteerd.

Banken ondersteunen dit plan actief. Hiermee wordt een belangrijke volgende stap gezet om met elkaar de financiële criminaliteit te bestrijden.

Lees verder bij de bron: Bank Nieuws


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Banken = gelegaliseerde diefstal
1 jaar geleden

Als ik het goed begrijp willen banken politieagent spelen maar wel zelf vrij spel hebben …. Banken zijn particuliere instituten en die gaan zich bemoeien met activiteiten van klanten ??

Op de lijst van de 700 rijkste organsaties in de wereld (uitgevoerd door een Zwitsers instituut) prijken vrijwel uitsluitend banken ….
Dat zegt genoeg !!!!

Als de boer de passie preekt, boer pas op je kippen !!!

Oligacrhie
1 jaar geleden

Vreemd dat banken een taak op zich nemen die primair bij een overheid thuis hoort ….
En een overheid die helemaal niets meer doet dan zich met de CO2 hoax bezig houdt … ….
Dit is het bewijs dat wij leven in een oligarchie en niet in een democratie.

Vertegenwoordigt de NL overheid nog wel de burgers?
1 jaar geleden

Als burger verwacht ik dat de NL overheid de banken eens wat nader gaat onderzoeken. Daar is alle reden toe !!
NLse regering pleegt verraad door het land op verborgen wijze en zonder overleg en inspraak over te leveren aan de Nieuwe Wereld Orde van banken en multinationals.

MDG
1 jaar geleden

Ze maken geld uit niets en vragen ons rente bij het terugbetalen ervan. Maar wie maakt die rente dan eigenlijk?

Juist!! Niemand…

Het hele systeem is een zichzelf groter makende schuld.Wat uiteindelijk eeuwige economische slavernij betekend.

Qvic
1 jaar geleden

Contant geld is eigenlijk het enige wettelijke betaalmiddel, volgens de wet. Alle digitale betalingen zijn dus eigenlijk de onwettige betaal methodes. Maar omdat iedereen deze digitale betalingen accepteert, als echt geld. Dat komt omdat het inwisselbaar is naar echt contant geld. Wordt deze mogelijkheid verboden, dan kunnen we niet eens meer over digitaal geld spreken. Dan zijn het een soort van getallensysteem verworden met punten en komma’s. Wat we gemakshalve ons saldo noemen.

Nieuwe melkkoe: WOZ-waarde naar record, hoogste stijging sinds jaren

De Elite ondermijnt de democratie, komt door ‘Volksangst’