in ,

Crisis! Bloedbad op de beurzen, Centrale Banken staan machteloos

ink 303244 640

We konden er op wachten. We stonden er bij en keken er naar. Het was door meerdere analisten wel verwacht dat een heuse crisis op punt stond om uit te breken. Niet alleen veroorzaakt door het Coronavirus, maar al veel eerder door een afnemende wereldhandel.

Op zijn beurt weer veroorzaakt door de handelsoorlogen tussen niet alleen China en de VS, maar ook tussen andere landen en Europa. De globalisering is over zijn hoogtepunt heen.

Alles tegelijk

De protectie voor de eigen industrie en het in evenwicht brengen van de handelsbalans stond bij Trump voorop in zijn presidentschap. Ook de bescherming van intellectuele eigendommen was een  twistpunt waar Trump mee wilde scoren.

Dat de wereldwijde handelsvolumes daardoor afnamen was te verwachten maar daarvoor waren in de VS al fiscale maatregelen genomen om een afnemende groei te compenseren. En verder was het wachten op een trigger die mondiaal de globalisering op zijn kop zou zetten.

Kink in de kabel

Die trigger kwam er in de vorm van een virus. Meestal komt de gangmaker uit onverwachte hoek maar is het precies de dominosteen die de rest doet omvallen. Het wordt nu langzaam duidelijk wat een virus kan veroorzaken. En waar kun je nu een dominosteen het beste een eerste zetje geven? In China dus, daar waar de fabriek van de wereld zetelt.

We weten nu allemaal wat dat in werking heeft gezet. Of beter gezegd buiten werking. De halve productieketen met daarmee de export naar de rest van de wereld viel stil. Het was precies de spaak uit het wiel dat het hele wiel krom trok. Het gemis van onderdelen wordt inmiddels in vele landen waar belangrijke industrieën zijn gevestigd gevoeld. En weer precies in die landen waar de autofabricage de grote animator is.

Hiermee is een kink in de kabel van de mondiale productieketen gelegd. Behalve in de productie is er stagnering in de afname van producten door vraaguitval in die landen waar grote regio’s in quarantaine zijn geplaatst. Het was even wachten totdat het virus buiten China zijn besmettingsreis zou voortzetten.

De angst regeert

Vanaf het moment dat in Zuid Korea, Japan en vele andere industrielanden, zoals in Noord Italië, grote gebieden compleet stil vallen wordt de vraaguitval groter en groter. Beleggers namen eerst een afwachtende houding aan. De beursindexen daalden eerst licht en herstelden weer nadat centrale banken en regeringen beleggers bemoedigende woorden toespraken.

Echter kwamen naarmate het virus zich verder verspreidde steeds meer bedrijven met winstwaarschuwingen. Helemaal vanaf het moment dat de vraaguitval in Europa de kop opstak en naar verwachting verder gaat uitbreiden, hand in hand met het virus. De zorgen op de beursvloer namen toe en beleggers verkochten hun aandelen. Grote techbedrijven en luchtvaartmaatschappijen voorop.

Reisorganisaties vrezen faillissementen als steeds meer reizigers thuis blijven. De angst regeert. Het sentiment op de beurzen wordt elke dag slechter en al 4 dagen achtereen zijn er bloedrode koersuitslagen op alle beurzen.

Afstraffing

Op donderdagavond bij sluiting van de handel op Wallstreet was er paniek met verliezen van ruim boven de 4 procent. Een heuse beurskrach lijkt te zijn ingezet. De daling was over de hele week meer dan 10 procent in Europa en ook in de VS. Dat is desastreus en zou enorme verkooporders teweeg kunnen brengen die een economische ramp veroorzaken.

Beleggers worden wakker na jaren aan het infuus van centrale banken te hebben gelegen. De aanhoudende renteverlagingen en kwantitatieve geldverruiming hebben veel geld de beurs opgejaagd i.p.v. naar de onderliggende economieën. Dat een dergelijk beleid faliekant fout was zal weldra blijken. De datum van vandaag 28 februari 2020 zal wel eens als een pikzwarte beursdag de geschiedenis in kunnen gaan. Beleggers gaan inzien dat het te laat is om met nieuwe monetaire maatregelen de boel aan te jagen.

Als er een vraaguitval is door een om zich heen grijpende pandemie dan moet je gewoon minder produceren. Mensen gaan thuis zitten en velen moeten in quarantaine afwachten tot het virus in hun omgeving is uitgewoed. Echter is de verspreiding momenteel in volle gang en niemand weet wanneer het eindigt. Maar het is al te laat.

Kapitaalvernietiging

Nu is een enorme kapitaalvernietiging ingezet via de beurzen dat zich verder als een virus verspreid naar de onderliggende samenleving. Tegelijk met de snelheidsbeperking van 130 terug naar 100 gaat onze welvaart met dezelfde snelheid onderuit. Bedrijven en reisorganisaties gaan failliet en geven het stokje door.

Massa-ontslagen zorgen voor nog meer vraaguitval. Kortom, een versterkend effect dat de neergaande spiraal versnelt. Waar houdt het op. Wat gaan centrale banken aankondigen en wat gaat Trump roepen. En wat willen beleggers nog geloven. De ECB roept dat het tijd is om fiscaal te stimuleren door bijvoorbeeld Duitsland en Nederland. Logisch ja, het ECB-kruit is verschoten.

Dat belooft weinig goeds. Zal uitmonden in paniekmaatregelen. Professionele beleggers die ….

Lees verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
52e2d7464b4fb158f5d08575cf2e2a7f1037dced5b55724c74 640 kroon

Alle Europese koningshuizen zijn allemaal familie van elkaar

sars 1582628383

COVID-19, het mondiale Coronavirus infecteert onze hersenen, niet onze longen