in , ,

D66 pleit voor nieuw onderzoek naar een basisinkomen

De lobby voor invoering van een basisinkomen, die jarenlang een sluimerend bestaan leidde, lijkt effect te sorteren. nam op zijn congres afgelopen weekeinde een motie aan om het onderzoek ernaar nieuw leven in te blazen. De Groningse wethouder Mattias Gijsbertsen van wil in zijn stad op korte termijn een lanceren met elementen van het basisinkomen.

Bij een basisinkomen krijgt de bevolking van een land standaard een minimuminkomen. Wie er nog extra bij werkt kan meer verdienen, maar het basisinkomen is voldoende om zonder luxe van te kunnen leven.

D66 wil onderzoek naar het basisinkomen omdat er door de voortgaande automatisering mogelijk erg veel banen verdwijnen. Bij een basisinkomen blijft iedereen voorzien van een inkomen. ‘Het is een herverdeling van het inkomen’, zegt D66-lid en initiatiefnemer van de motie Sjir Hoeijmakers. ‘Het geeft burgers de vrijheid om hun eigen leven in te vullen.’

Een basisinkomen kost echter heel veel , berekende econoom Marcel Canoy onlangs voor het televisieprogramma Tegenlicht. Als iedere 760 euro per maand krijgt, ontstaat er een gat van 30 miljard in de . Met het onderzoek wil D66 testen of de baten opwegen tegen de lasten.

Lees verder en stemmen via de Volkskrant.

 

Foto via orthelius


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Iedereen faalde, maar alleen de huurders zijn de klos

Dat u het even weet: Boeterente naheffing is alleen voor burgers en niet voor overheid