in ,

Daar gaan onze miljarden weer: Europese Commissie wil aparte begroting en buffer voor eurolanden

De komt in het voorjaar van 2017 met plannen voor een bufferfonds een aparte voor de eurolanden. De ministers van Financiën zijn het eens over verdere integratie van de eurolanden, maar niet over de manier snelheid van de integratie.

Volgens de Slowaakse minister Peter Kazimir hebben de eurolanden een gezamenlijk bufferfonds nodig om economische schokken op te vangen nu ze dat niet meer kunnen door de koers van hun munt te verlagen. Zo’n bufferfonds zou drie verschillende vormen aan kunnen nemen: de vorm van een werkloosheidsverzekering (de vult de nationale WW aan bij grote crises), een ‘slechtweerfonds’ of een speciaal investeringsfonds. De extra buffer moet voorkomen dat landen in grote problemen raken en de hele eurozone meeslepen.

Voor- en tegenstanders

Nederland, Duitsland en Finland zijn bang dat het extra bufferfonds de rijke landen miljarden gaat kosten. Oostenrijk is “zeer pessimistisch” over de haalbaarheid van een buffer. De meeste landen zijn echter wel voor het plan van de Slowaakse minister. De Europese Centrale Bank is ook positief over het plan.

De regeringsleiders van Frankrijk, Spanje, Italië, Griekenland, Portugal, Cyprus en Malta spraken zich afgelopen vrijdag in Athene uit voor verdere integratie van de eurozone. Zij zullen aanstaande vrijdag tijdens de informele Europese top ook weer pleiten voor de buffer.

Eurocommissaris Dombrovskis kondigde aan dat een groep experts de plannen voor verdere integratie van de eurozone zal uitwerken. Op basis daarvan zal de Commissie komend voorjaar een ‘witboek’ (een reeks suggesties) presenteren waarna de lidstaten een beslissing moeten nemen.

verder via de Bron: Europa Nu


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Report

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoera!: EU trekt 120 miljoen euro uit voor gratis wifi – Track & Trace wolf in schaapskleren

5,1 Miljard euro “weggegooid”: Balkanlanden falen bij toetredingseisen EU