in , , ,

Daar gaan we weer, de Eurocrisis: Italië besmet de Europese Unie

failliet italie einde van euro

Het is weer een actueel item, de schuldenberg van de Europese EU-landen. De eurocrisis laait weer op.

Momenteel zijn alle ogen gericht op Italië waar de nieuwe regering van de Italiaanse regeringspartijen, Matteo Salvini van de Lega en Luigi di Maio van de protestpartij Vijfsterrenbeweging ingevolge hun verkiezingsbeloftes hadden beloofd geld te willen pompen in de verarmde samenleving.

Hun begrotingsplannen vielen niet goed bij de beleggers waardoor de andere Europese leiders en de Europese Commissie fel reageerden tegen het ingediende begrotingsvoorstel.

(Oorspronkelijk verschenen op biflatie.nl)

Europese rentes lopen op

De rente op Italiaanse staatsleningen schoot de lucht in en de euro daalde waardoor alle EU-landen last krijgen van hogere importprijzen buiten de eurozone. Inmiddels staat de rente alweer op het hoogste niveau in vier jaar tijd. Maar dat niet alleen. Ook de rente op staatsleningen van de zogenaamde veilige landen als Duitsland en NL lopen op, hoewel deze een hobbelig pad volgt. Dit betekent dus dat de zieke Italiaanse economie besmettelijk is.

Het is toch moeilijk voor te stellen dat de staatsschuld van Italië de som van 2,3 biljoen euro bedraagt en een percentage is van 130 procent van het BBP. Dat betekent dat je voor 116 procent uittorent boven de afgesproken norm van 60 procent. Het is daarom niet verwonderlijk dat de economische groei van Italië de laatste jaren ver beneden de maat was.

Wie gaat de schuldverlichting betalen

Met een hoge schuld gaat het grootste deel van je verdiensten (BBP) op aan de rente- en aflossingsverplichtingen. Daardoor blijft er minder geld over om te investeren in innovatie en dergelijke en raak je achter op je concurrenten. Dit bekende verhaal hebben we gezien in Griekenland waar men kennelijk niets heeft geleerd. Het Griekse drama is wat naar de achtergrond gedrongen maar bestaat nog volop.

Hun staatsschuld is dan wel verkleind maar door de flinke ingrepen en verplicht opgelegde bezuinigingen is het BBP ook flink gekrompen waardoor de staatsschuld nog enorm drukt op hun grotendeels verloren gegane welvaart. Dat kan gewoonweg niet meer goed komen. Griekenland blijft aan de bedelstaf en zal bij terugvallen van hun economische groei weer bij de EU aankloppen om schuldverlichting, ondanks dat miljarden zijn kwijt gescholden. Maar wat als Italië zo meteen aanklopt?

De eurocrisis: Schulden kwijt schelden?

Zijn de gezamenlijke 28 EU-landen dan nog bereid om de knip te trekken en een deel van hun schulden kwijt te schelden? Ik denk het niet. De 28 parlementen van de verschillende lidstaten krijgen te maken met ontevreden burgers die zich massaal melden bij de flink groeiende anti-EU partijen die beginnen in te zien dat de Europese Schulden Unie in wezen failliet is.

Als er een schuldverlichting moet komen voor Italië dan zullen andere landen met hoge staatsschuld roepen dat hun schuld te zwaar drukt op het nationale BBP en nooit tegemoet kunnen/willen komen aan schuldverlichting van de buren die er op los hebben geleefd.

Nederland weer (bijna) beste jongetje van de klas

Het is algemeen bekend dat in de samenleving een failliet persoon een aantal jaren op de blaren moet zitten en via de schuldsanering aan de samenleving verplicht is om zijn schuld af te lossen met al zijn inkomsten. Voor het bedrag wat de onder curatele gestelde persoon tekort komt wordt dan kwijtschelding verleend ten koste van de schuldeisers.

Hier is dan sprake van meerdere verliezers binnen een kleine kring. Maar wat krijgen wij Europese ingezeten wel niet op ons dak wanneer Italië vraagt om kwijtschelding en daarop vervolgens dezelfde roep ontstaat bij nog een aantal andere lidstaten.

Onenigheid binnen de EU?

Veel lidstaten hebben een te hoog percentage staatsschuld wat zwaar drukt op hun nationale inkomen en zullen gaan roepen dat ze minder kunnen bijdragen dan bijvoorbeeld Nederland die weer het beste jongetje van de klas moest zijn en de staatsschuld flink heeft verkleind tot 56 procent. Netjes beneden de EU-norm dus. Ik voorzie grote onenigheid binnen de EU als er straks onderhandeld moet worden over kwijtschelding van staatsschulden.

Het zwaard van Damocles hangt momenteel boven de EU. Er is geen ontsnappen meer aan. Er is door insiders al vaak gewaarschuwd dat de enorme schuldenberg binnen de EU een splijtzwam zal worden. Dat is dus zwammetje nummertje twee. Ook het immigratiedebat is nog lang niet ten einde. Als eenvoudige inwoner van een klein polderlandje zal ik er nooit mee instemmen dat ons landje gaat opdraaien voor de te grote broek van een fantasialand.

Van Noord naar Zuid

Ik was al langer van mening dat wij niet thuishoren in een EU die een grote wereldspeler wil worden door teveel landen met verschillende culturen en afzonderlijke nationale begrotingen samen te bundelen om vervolgens als transferunie door het leven te gaan. Goed geld naar kwaad geld, van Noord naar Zuid dus.

Broekriem aanhalen

Ik zeg dat het EU-experiment is mislukt doordat er niet de discipline was om zich aan de afspraken te houden. Het kwaad straft zichzelf, en in die fase verkeren we binnenkort. De politiek heeft gefaald. Gekozen politici die met mooie beloftes zijn gekozen en jarenlang begrotingen gierend uit de klauw hebben laten lopen. We verkeren al een poosje in een tijdperk van goedkoop geld door de geldverruimingspolitiek van centrale banken wat in feite door onze politici wordt afgedwongen.

De dames en heren politici missen de kracht om hun kiezers uit te leggen dat de broekriem moet worden aangehaald om reden van te hoge staatsschuld maar ook vanwege de bedrijfs- en private schulden.

Het schuldentijdperk is voorbij

Een tijdperk waarin een schuld-gedreven-verzorgingsstaat is opgebouwd. De afbraak is aanstaande en feitelijk al begonnen door de bezuinigingen die door de verschillende kabinetten Rutte(3) ‘voorzichtig’ zijn voortgezet en vooral zijn opgelegd aan de massa. Maar de massa zal weldra ontwaken als blijkt dat deze bezuinigingen nog maar het begin zijn.

Belofte maakt SCHULD

De verwachte onenigheid over de schuldonderhandelingen, of beter gezegd, schuldafschrijvingen zal niet worden begrepen. De kiezers geven de schuld op de politiek en vergeten daarbij dat de schuldvraag in het midden ligt. Belofte maakt schuld. Dat is de kern waar het om draait in een democratie waar mooie beloftes van mooi pratende politici ons hebben verleid om te stemmen op die partij die het dichtstbij komt bij de baatzuchtige verlangens van de stemgerechtigde burgers.

De mooie beloftes waren alleen te verwezenlijken door het geld uit de toekomst naar voren te halen. De staatsschuld kon wel wat omhoog als dan ook maar meer economische groei werd gegenereerd. En daarmee ging het mis binnen een democratisch stelsel waar telkens weer nieuwe politici opstaan met telkens nieuwe beloftes waar telkens weer de samenleving massaal intrapt. Nogmaals, belofte maakt SCHULD. En dat is inmiddels goed te zien als we het lijstje bekijken van de landen met te hoge schulden.

Ik ben benieuwd hoe men dit oplost binnen een EU waar de problemen van de eurocrisis zich inmiddels flink opstapelen. Brexit, immigrantencrisis, schuldenberg, verschuivingen binnen het politieke spectrum,  enzovoort, enzovoort. Spannende tijden.

De omgekeerde “Europa League” (het zogenaamde rechterrijtje)

De onderstaande 15 (van de 28) EU-landen hebben een staatsschuld boven de EU-norm van 60 procent; het zijn er dus meer dan de helft. Ik noem dit een verontrustende stand!

Griekenland        –             177 %

Italië                    –             130 %

Portugal              –              122 %

Cyprus                 –             105 %

België                  –            101 %

Spanje                  –             97 %

Frankrijk              –             96 %

UK                       –             86%

Hongarije             –            76 %

Oostenrijk            –            74 %

Kroatië                –             74 %

Slovenië              –             74 %

Ierland                 –             68 %

Duitsland             –             64 %

Finland                 –            61 %

Lees ook eens verder bij de bron: Biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
obey

Griezelig: De bizarre overeenkomst tussen het nieuwe 5G-technologie en crowd control wapens

e83cb7072ff5013ecd0b470de7444e90fe76e7d610b1164692f7c1 640 US money

Waarom leent Amerika geld als een malle alsof de wereld vergaat?