in ,

Daar gaat je pensioen: Pensioenfondsen gaan hypotheken verstrekken

Drie Nederlandse pensioenfondsen gaan rechtstreeks met en verzekeraars concurreren op de Nederlandse hypotheekmarkt. De fondsen hebben samen ruim 2 miljard beschikbaar gesteld voor leningen aan huizenkopers. De hypotheken van de pensioenfondsen zijn per direct via ongeveer 150 hypotheekadvieskantoren verkrijgbaar. Ze hanteren scherpe rentetarieven en worden verkocht onder de merknaam Munt Hypotheken.

Het probeert de pensioenfondsen al een paar jaar over te halen meer te investeren in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en in de huizenmarkt.

De drie pensioenfondsen hebben dit vandaag bekendgemaakt. De deelnemers zijn het Pensioenfonds Metaal & Techniek (PMT), het Pensioenfonds Hoogovens en het Pensioenfonds PGB. In totaal wordt dit jaar naar verwachting voor ongeveer 41 miljard euro aan hypotheken verstrekt. Die 2 miljard is dus goed voor bijna 5 procent van de jaarproductie.

Gehoor aan oproep kabinet

Met deze stap geven de fondsen gehoor aan de oproep van het kabinet om meer in Nederland te beleggen. Het kabinet probeert de pensioenfondsen al een paar jaar over te halen meer te investeren in het Nederlandse midden- en kleinbedrijf en in de huizenmarkt. De overheid, de banken en pensioenfondsen studeren al enige tijd op de invoering van een Nationale Instelling (NHI). De NHI komt echter niet van de grond, omdat pensioenfondsen, banken en overheid het niet eens worden over de voorwaarden.

De al genoemde drie pensioenfondsen hebben besloten niet langer af te wachten en gewoon zelf de hypotheekmarkt op te gaan. Ze brengen hun onder bij de Dutch Mortgage Funding Company (DMFCO). Dat is een investeringsmaatschappij die geleid wordt door twee voormalige NIBC-bankiers, Jeroen van Hessen en Jeroen Looman. Van Hessen en Looman beheren niet alleen de hypotheekbeleggingen van de fondsen, maar regelen ook de hypotheekdistributie en marketing.

Lees verder via VK.

 

Foto via CorporatieNL


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

WTF van de dag: Topman NS hekelt ov-chipkaart

http://en.qantara.de/content/turkey-growing-popularity-of-islamic-banks

Turken verkopen bezittingen om Bank Asya te redden