in , , , , , ,

Dank EU! Je sloopt meer dan ons lief is: binnenkort geen YouTube en Google News meer?

dreigt ermee om geen ’s meer aan te bieden op en geen nieuws meer via . dat doet de internetgigant om te protesteren tegen een mogelijke nieuwe Europese auteurswet.

Volgens Google zou het met die nieuwe regels niet meer mogelijk zijn om in behoorlijk YouTube-filmpjes te streamen.

De nieuwe, verregaande Europese wet, die op tafel ligt, wil de muziek- en filmsector beschermen tegen auteursrechtelijke inbreuken.

Google zet nu zelfs advertenties op YouTube en Instagram in om mensen duidelijk te maken dat die Europese hervorming negatief zou zijn. “Stel je voor dat je straks niet meer kunt kijken naar je favoriete video’s”, klinkt het.

YouTube en Google News

Waar gaat het concreet om? Google kan zich niet vinden in de artikels 11 en 13 van de het Europese ‘Copyright Directive’.

In artikel 11 staat dat uitgevers van nieuwsmedia vergoed moeten worden als hun artikels door platformen zoals Google News overgenomen worden. Artikel 13 stelt dan weer dat een videodienst zoals YouTube materiaal, waar auteursrecht op rust, moet opsporen en verwijderen.

De richtlijn kreeg alvast groen licht in het . De Europese Raad werkt nu aan een officiële tekst.

Verantwoordelijkheid bij Google

Momenteel detecteert Google al actief YouTube-filmpjes met auteursrecht op, maar het probleem is dat Google de schuld krijgt bij overtredingen.

Vorige week waarschuwde YouTube-CEO Susan Wojcicki nog in haar blog dat deze nieuwe wet ertoe zal leiden dat er enorm veel video’s verwijderd zouden moeten worden om hoge boetes te vermijden.

Moeilijker nieuws te vinden

Bovendien meldt de Britse krant The Guardian dat Google News in Europa wel eens zou kunnen verdwijnen.

Dat liet Richard Gingras, het hoofd van Google News aan de krant weten. Gingras meent ook dat online nieuwsmedia moeilijker hun doelgroep kunnen bereiken zonder Google News en dat consumenten in de resultaten van (de zoekmachine) Google minder nieuwsbronnen zullen krijgen.

Al eens mislukt maar is ziende blind

In en werd er al met een ‘linktaks’ voor online nieuwsmedia geëxperimenteerd, maar dat draaide op een flop uit. In Duitsland stopte Google met het aanbieden van korte nieuwsartikels. Het gevolg: uitgeverijen krijgen minder bezoekers vanuit Google. Toen de linktaks in ingevoerd werd, werd Google News daar twee weken voor de invoering afgevoerd.

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers

Die hele regelgeving draait om censuur en meer is het niet…. Het doofpotten van bijvoorbeeld de EU plannen en wetgeving, de burger stil te houden en niets wetend en zo verder.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Help mee JDreport.com online te houden

blank

Rapporteren

Iedereen vindt er iets van, jij ook?

blank

Brussel maant staten om tempo van EU-wetgeving omtrent digitale markt, energie-unie en de kapitaalunie te versnellen

blank

De trieste, maar goed verborgen armoede: Steeds meer lege kinderschoenen tijdens Sinterklaas