in

Dat het zo ver moet komen: ‘In Nederland mag niemand op straat doodgaan’

12238833033 c10d933a98 dakloos1

De uitgeprocedeerde asielzoeker Jodi Joao Dianobi (36) uit Senegal woont twintig jaar in Nederland, maar een huis heeft hij nooit gehad. Soms sliep hij een tijdje in een asielzoekerscentrum, meestal op straat. Een jaar geleden had hij voor het laatst ‘s nachts een dak boven zijn hoofd. Sindsdien maakt hij zijn bed van onder meer vuilniszakken, ‘want dan is het tenminste droog’. Hij slaapt onder een kleedje of onder zijn eigen jas. ‘Ja, dat is heel vervelend’, zegt hij in gebrekkig Nederlands.

Nu heeft hij het ‘sheltersuit’: een warme, waterdichte jas en slaapzak ineen. Het is een ontwerp van truienontwerper Bas Timmer. Met zijn compagnon Alexander de Groot staat de modeontwerper in het Enschedese atelier waar de slaapzakjassen worden gemaakt. Het sheltersuit is ontworpen voor daklozen die op straat moeten slapen. Het is een warme, waterafstotende en brandwerende jas waaraan een slaapzak kan worden vast geritst.

Op de houten tafels liggen jassen, stapels stoffen en witte ritsen. ‘Dit materiaal gebruikt het Russische leger ook’, zegt de ontwerper over het materiaal dat het duo gratis kreeg van stoffenfabrikant Pintail.

Timmer is dertig uur per week kwijt aan het project, dat hij uit pure liefdadigheid doet. In Nederland mag niemand op straat doodgaan, vindt hij. De modeontwerper, die een van zijn kleurrijke truien draagt, bedacht het idee toen een vader van twee bevriende broers stierf. De man had geen huis en overleed op straat.  ‘Ik had het al zo vaak tegen mijn moeder gezegd: met mijn truien zou ik mensen kunnen helpen.’

Lees verder via de Volkskrant.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
8588355627 21afff2b79 economic grow e14197078627871

Of U het wilt geloven en geld wat u niet heeft gaat uitgeven: Economische groei eurozone trekt licht aan

fc4dceaa3ebe0921255abcac 640 gezondheidszorg e14197676316381

Klacht FNV over zorgspotjes ministerie VWS, Minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn proberen Nederland in slaap te sussen