in , ,

Dat is nummer 3: journaliste vermoord wegens onderzoek naar groot schandaal over fraude met EU-fondsen

e835b20620fc023ecd0b470de7444e90fe76e7d610b0114194f9c9 640 murder

Journalist vermoord die onderzoek deed naar corruptie in Bulgarije.

In heel Europa wordt geschokt gereageerd op de moord op een Bulgaarse journaliste. De vrouw, Victoria Marinova, deed onderzoek naar een groot schandaal over fraude met EU-fondsen.

Het lichaam van de 30-jarige Marinova werd gisteren aangetroffen langs de Donau in haar woonplaats Ruse. Volgens bronnen zou de vrouw zijn verkracht en gewurgd.

Grondig onderzoek

Marinova is verslaggever en presentatrice bij de tv-zender TVN. In haar laatste uitzending besteedde ze aandacht aan een zaak waarbij 30 tot 40 procent van EU-subsidie aan bedrijven verloren zou gaan aan corruptie en steekpenningen.

Het is onduidelijk of de moord te maken had met het professionele werk van Marinova.

De meeste van haar persoonlijke bezittingen ontbraken toen ze in het gras in een minder druk deel van de Ruse-promenade werd gevonden. De autoriteiten, geciteerd door de 24-uurskrant, zeiden: “Er zijn nog geen verdachten.”

De Bulgaarse website Terminal 3 wees in het laatste uitgezonden rapport , Marinova interviewde met de Roemeense onderzoeksjournalist Atila Biro uit het Rise-project en zijn Bulgaarse collega, Dimitar Stoyanov, uit Bivol.

Het onderwerp was de recente arrestatie van de twee journalisten door de politie in de buurt van de stad Radomir, ten zuiden van Sofia, terwijl ze onderzoek deden naar de vernietiging van documenten die naar verluidt consultants in verband met GP-groep van het infrastructuurbedrijf zouden hebben geïmpliceerd bij het manipuleren van EU-aanbestedingen.

De moord werd veroordeeld door de OVSE-vertegenwoordiger voor vrijheid van media, Harlem Desir, die opriep tot een “volledige en grondige onderzoek”.

OSCE media freedom on Twitter

SHOCKED BY HORRIFIC MURDER OF INVESTIGATIVE JOURNALIST VICTORIA MARINOVA IN #BULGARIA. URGENTLY CALL FOR A FULL AND THOROUGH INVESTIGATION. THOSE RESPONSIBLE MUST BE HELD TO ACCOUNT. #JOURNOSAFE #SOFJO

‘Gruwelijke moord’

Via Twitter liet de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) weten ‘geschokt’ te zijn door ‘gruwelijke moord’ op de onderzoeksjournalist.

De Europese Federatie van Journalisten zei op Twitter dat Marinova’s laatste artikel corruptie tegen de staat aanpakt:

Sophie in ‘t Veld, fractievoorzitter voor D66 in het Europees Parlement, merkt op dat dit al de derde moord op een journalist is in de Europese Unie dit jaar.

In oktober kwam een journalist op Malta, Caruana Galizia, om bij een autobom, in februari werd de Slowaakse journalist Ján Kuciak doodgeschoten. Alle drie journalisten deden onderzoek naar corruptieschandalen.

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok liet ook via Twitter weten geschokt te zijn door deze ‘brute moord’. “Wij moeten de persvrijheid en de rechtsstaat te allen tijde, onvoorwaardelijk, beschermen”, schreef hij.

https://twitter.com/ministerBlok/status/1049027824315719680

 

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

Update

De Bulgaarse politie zal een aangehouden Roemeen na de moord op Viktoria Marinova zonder aanklacht vrijlaten. De dertigjarige journaliste van omroep TVN werd zaterdag in haar woonplaats Ruse verkracht en vermoord. Na de arrestatie wilde Justitie vrijwel niets kwijt over de verdachte.

,,We hebben een persoon in hechtenis wiens alibi we controleren, maar voorlopig hebben we geen concrete verdachte”, was het enige wat de politie wilde vertellen. ,,Ons werk gaat door, voorlopig zijn er geen feiten en omstandigheden die we kunnen aankondigen”, zei een hoge Bulgaarse politiefunctionaris.

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
unnamed

NASA gaat de wereld redden: 10 km boren in de supervulkaan Yellowstone en water erin spuiten

junckeronderzoek e1513156234642

EU-asielagentschap blijkt één grote frauduleuze en onverantwoordelijke bende