in , , ,

Dat Unilever vanuit Nederland naar Londen gaat is ook een beetje de schuld van de EU

Terwijl Mark als een calvinistische witte ridder in ten strijde trekt, krijgt het economisch oranjegevoel op het thuisfront rake klappen. De nationale trots KLM (en in één beweging ook Schiphol) werd voorlopig gered, maar de relatie met Air France blijft moeilijk.

Het lot van het oer-Hollandse HEMA is in handen van de schuldeisers. Shell verhuist allicht haar hoofdkantoor naar . En ook vertrekt naar de Britse hoofdstad: het neemt een Britse rechtsvorm aan, en de hoofdzetel komt in Londen.

Unilever ontstond in 1930 uit de fusie van de Nederlandse Margarine Unie en het Britse Lever Brothers. Met merken als Knorr en Calvé is Unilever in de Nederlandse psyché geworteld. Je moet al goed zoeken in je koelkast of tussen je schoonmaakmiddelen om iets te vinden dat niet van Unilever is. Maar maakt het ook uit?

In het FD stond eind deze week een artikel over hoe aandeelhouders hier naar kijken, en die beslissen natuurlijk. Hieruit blijkt dat zij vooral bezorgd zijn dat Unilever verdwijnt uit de Eurostoxx 50, een beursindex die bestaat uit de 50 belangrijkste aandelen in de Eurozone.

Institutionele beleggers volgen dergelijke beursindexen om te beslissen in welke aandelen zij investeren. Als je uit dergelijke index verdwijnt weegt dat daarom op de koers en de verhandelbaarheid van je aandeel. De Nederlandse aandeelhouders vragen zich af of dit gecompenseerd zal worden door het zwaardere gewicht dat Unilever verwerft in Britse beursindexen…

Zo heeft ieder zijn eigen bekommernissen! Toch wordt volgehouden dat in de discussie echt wel een Nederlands gevoel meespeelt. Dat nationaal gevoel speelt bijvoorbeeld niet bij al die hoofdkantoren die de laatste jaren om zuiver fiscale redenen in werden gevestigd, zo noteert het FD.

Het artikel meldt wel dat de Britse beurswetgeving zegt dat bij de verkoop van een bedrijf enkel gekeken moet worden naar de belangen van de aandeelhouders, terwijl de Nederlandse regelgeving inhoudt dat bij een verkoop bijvoorbeeld ook de belangen van de werknemers in acht moeten worden genomen. Maar of dat de Nederlandse aandeelhouders een zorg gaat zijn?

Ondanks de verhuizen dus twee Nederlandse iconen, Shell en Unilever, naar Londen, een psychologische klap voor Nederland maar ook voor al wie het eurofiele hart op de juiste plek heeft.

Maar er is toch wat balsem voor de eurofiele zielen: Unilever richt een Nederlands filiaal op, om er obligaties uit te geven die dan in aanmerking komen voor steun van de Europese Centrale Bank, om zo te genieten van de lage rentevoeten op bedrijfsschuld. Dus ze blijven een klein beetje in de .

Lees verder bij de bron: Unilever gaat naar Londen


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Facebook vraagt ​​patent aan voor verborgen audioclips in tv-advertenties om telefoons te activeren en achtergrondgeluid op te nemen

Hiervoor is iedereen zo bang gemaakt, wordt wakker!