in , , , , , ,

De beerput van de ECB: Uitholling van uw spaargeld en pensioen

Een kleine week geleden meldden wij dat de als onderdeel van haar Quantitative Easing programma elke maand weer vele miljarden ’s aan nieuw gemaakt wegsmijt voor zakelijke obligaties – en soms koopt het obligaties via “private placements” rechtstreeks bij een aantal van Europa’s grootste ondernemingen en Europese dochters van niet-Europese multinationals.

Het is de grootste Bad Bank ter wereld. Maar dat niet alleen: het is ook de grootste beerput van de financiële markten. De praktijken van de ECB zijn nog slechter dan wij eerst meldden: zo heeft de centrale bank Portugese obligaties opgekocht die een looptijd hebben tot het jaar 9.999. Draghi hoeft slechts 8.000 jaar te wachten op zijn geld.

Het staat toch echt in de statuten van de : het opkopen van obligaties door de ECB is niet toegestaan.

Dat staat er niet voor niets in. Het financieren van staten door het bijdrukken van nieuw geld moet namelijk niet mogen. iedereen weet wat er gebeurt als politici schulden maken (willen) en hun geld min of meer direct van de centrale bank krijgen.

Maar sinds het moment dat het Verdrag van Maastricht in de kliko is gegooid, is niets meer wat het geweest is, en worden zo goed als alle wetten in de Europese Unie overtreden. De werkelijkheid van vandaag de dag is namelijk dat de Europese Centrale Bank elk slecht schuldbewijs opkoopt. Er is één voorwaarde: het moet door een bank of een staat voorgelegd worden.

Op deze manier heeft de ECB tot nu toe voor 4 biljoen euro aan slechte kredieten, onverkoopbaar op de vrije markt, opgekocht:

ecb

CDS-info.com

Deze kredietbeerput van de ECB is als Excel-spreadsheet te downloaden [2]. Het bestand is inmiddels 8,2 MB zwaar, en elke roestige spijker die Draghi c.s. hebben opgekocht staat er in.

Een bijzonder hoogtepunt in deze gruwellijst: Portugese obligaties met een looptijd tot het jaar 9999….. en dat is geen grap!

Je zou dan kunnen zeggen dat de Portugese minister van financiën behoorlijk in paniek moet verkeren om deze historische kredietrommel op te graven, want de obligaties stammen uit de jaren 40 van de vorige eeuw. Maar het opgraafwerk heeft daadwerkelijk geloond: de Europese Centrale Bank heeft daarvoor nieuwe euro’s overhandigd!

In totaal staan er op de lijst van de ECB (per juli 2017) 29.266 posities. Elk slecht schuldbewijs dat de ECB in haar boeken heeft opgenomen, is op de lijst gezet. Onder andere ook de vier -obligaties met een looptijd tot het jaar 9999 – en veel andere verdachte „normale“ langlopers tot in het jaar 2045, waarvoor op de financiële markten ook geen rooie cent meer werd gegeven.

Extraatje: de Portugal-obligaties, die lopen tot het jaar 9999, stammen uit de jaren 1940, 1941 1942 en 1943. Toen had je die onzin van een euro nog niet, maar dat is voor de Italiaan Draghi (en was voor zijn voorganger de Fransman Jean-Claude Trichet) geen beletsel: op de ECB-kijst luidt de valuta gewoon “euro”.

Die Portugezen hebben het hem maar mooi geflikt! Misschien hulp gehad van Goldman Sachs?

ecb

De afkorting “99” heeft daadwerkelijk betrekking op het jaar 9999 [3].

Uit de resterende looptijd van 7982 blijkt wel hoe de Europese Centrale Bank de kluit zit te belazeren. En niet alleen hier verdraait de ECB de boel: het probeert verwarring te zaaien rond de vervaldatum. Op wonderbaarlijke wijze is die namelijk op de actuele lijst gezet op 31.12.2199 – terwijl het eerder nog een vervaldatum had van 31.12.9999.

De vervalldatum van 31.12.9999 stond namelijk als zodanig op de beerputlijsten van de ECB tot 2012. Vanaf het jaar 2013 is die vervaldatum teruggezet naar 2199…. de reden waarom is niet bekend, maar we hebben zo onze vermoedens.

Dat het werkelijk om het jaar 9999 gaat werd al eerder gepubliceerd door de Duitse Der Spiegel [3]. Prof. Sinn wijst in zijn boek “Die Target-Falle“ op het feit dat de ECB onder andere Portugese obligaties in haar boeken heeft staan met een looptijd tot 31.12.9999 (nogmaals: geen grap of schrijffout!).

Hier een screenshot uit het jaar 2012:

ecb

De bankiers in Lissabon hebben zich ongetwijfeld rot gelachen toen zij erin slaagden de Portugese obligaties, die over een kleine 8,000 aflopen, uitbetaaldk kregen van Frankfurt. Je vraagt je af wat die banken in Europa allemaal kunnen slijten aan de ECB…. misschien wel toiletpapier?

Er zijn trouwens veel meer partijen, en dan vooral banken, die zogenaamde “non-marketable financial instruments” overhandigen aan de ECB in ruil voor nieuwe euro’s. Een voorbeeld uit : de zogenaamde “own-use” obligaties die door Ierse banken aan de ECB zijn verkocht. Deze obligaties hebben Ierse banken aan zichzelf uitgegeven, vervolgens verkocht aan de ECB in ruil voor euro’s.

Lucratieve handel.

Nog een voorbeeld: Allied Irish Bank (AIB) heeft op 26 april 2011 (!) een “own use” obligatielening van €2,87 miljard uitgegeven. (De Bank of Ireland gaf dezelfde dag een own-use obligatielening van €2,0 miljard uit, gevolgd door een uitgifte van € 2,2 miljard (sic) de volgende dag. Het programma was geacht te lopen tot augustus 2011.) Door het uitgeven van deze obligatielening was AIB aan zichzelf €2,87 miljard verschuldigd. De €2,87 miljard obligatielening is als onderpand gebruikt voor cash – euro’s – netjes overgemaakt door de ECB.

We zien het er nog van komen dat de Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble bij de ECB oude Reichsmark-obligaties uit het jaar 1940 inlevert. Daarvan zijn er nog zat te vinden, misschien nog wel op rommelmarkten, en hij kan daarmee flink wat nieuwe euro’s opstrijken – lumineus idee en het kost niets.

Lees verder via de Bron: Stop de Bankiers


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Voormalig Fed voorzitter Greenspan: Amerika staat ‘economische aardbeving’ te wachten

EU huurt duizenden Griekse huizen voor asieleisers met uw belastinggeld