in ,

De burger betaald wel: Gouden handdrukken kosten publieke sector miljoenen

Vertrekpremies hebben de (semi)publieke sector vorig jaar miljoenen 's gekost. Vooral reorganiserende woningcorporaties waren veel kwijt aan gouden handdrukken voor bestuurders en managers die moesten vertrekken.

Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant in 119 jaarverslagen over 2013 van instellingen die met publiek geld werken. Volgens de Wet normering topinkomens (WNT) die vorig jaar inging, moeten hoge vertrekpremies worden gerapporteerd. Bestuurders en managers mogen voortaan niet meer mee- krijgen dan 75 duizend euro.

Vorig jaar was dat vaak nog vele malen meer. Woonbron bijvoorbeeld was ruim 3 miljoen euro kwijt aan vertrekpremies voor elf hoge functionarissen die door een reorganisatie moesten vertrekken bij de Rotterdamse woningstichting. Het hoogste bedrag was voor een concernadviseur organisatieontwikkeling, die sinds 1979 in dienst was. Hij kreeg 411 duizend euro mee. Voor een vestigingsdirecteur en twee ‘transitiemanagers' was de gouden handdruk ruim 3,5 ton. Woonbron geeft in het jaarverslag aan dat de organisatie ingrijpend is veranderd, met veel minder arbeidsplaatsen. Met de bonden is een sociaal plan afgesproken. De vertrekpremies zijn daar onderdeel van.

Datzelfde verhaal heeft Vestia, dat bijna ten onderging aan het derivatendebacle. Het vertrek van vier directeuren en een coördinator kostte de Rotterdams/Haagse corporatie bijna 1,7 miljoen euro. Een bedrijfsdirecteur kreeg 529 duizend euro mee, een directeur beleid 489 duizend euro. Vestia moest na het derivatendebacle reorganiseren en wijst ook op het sociaal plan en de langdurige dienstverbanden als verklaring voor de hoge bedragen. Onlangs werd al bekend dat de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale vorig jaar 4,5 miljoen euro kwijt was aan zo'n 65 boventallig geworden functionarissen. Ymere en Portaal keerden vorig jaar meer dan een half miljoen euro uit, blijkt uit hun jaarverslagen.

De serie gouden handdrukken blijft niet beperkt tot de corporaties. Bij financieel dienstverlener , waar diverse zorgverzekeraars zoals Agis en Zilveren Kruis onderdeel van zijn, vertrokken vorig jaar 34 mensen, met gemiddeld bijna 2,5 ton. Dat brengt het totaal aan gouden handdrukken bij Achmea op bijna 8,5 miljoen euro.

via VK.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Nederlandse Staat krijgt zelfs rente betaald over schuld

Economie gaat vooruit, Kees de Kort: dat is staatspropaganda