in , , , , , , , ,

Gastcolumn: De Consumentenbond neutraal?

dragh / Pixabay

De Consumentenbond laat zich niet leiden door politieke en commerciële belangen? Ik trek dat in twijfel. Bovendien bestaat er geen externe partij die toezicht houdt op het functioneren van de Consumentenbond.

Een voorbeeld

Iedere Consumentengids die de laatste jaren verschijnt staat bol van de nieuwste draadloze ‘speeltjes’. De Consumentenbond is enthousiast voorstander van het implementeren en toepassen van zoveel mogelijk draadloze voorzieningen en vertelt graag hoe je van kelder tot zolder je huis kan voorzien van goed werkende WiFi.

Van router tot modem, , smart watch, zelfdenkende koelkasten, babyfoons met bluetooth, tablets voor kinderen, slimme apparaten… alles wat draadloos kan moet draadloos gebeuren.

Is er daarbij ruimte voor een kritische kanttekening? Wat te denken van de genegeerde gezondheidseffecten van de almaar uitbreidende draadloze technologieën? Ik heb het over het grootste cover-up beleid van deze eeuw. Over de duizenden wetenschappelijke onderzoeken die gezondheidsschade hebben aangetoond van de rap toenemende . Te veel wetenschappelijk onderbouwde informatie die doelbewust nooit de media bereikt.

Een willekeurige greep

In het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift The Lancet van december 2018 verscheen een artikel over de gezondheidsrisico’s van de hoeveelheid straling van mobiele technologie, dat aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

Een artikel over in De Groene Amsterdammer:
https://www.groene.nl/artikel/bellen-schaadt-cellen

Google voor de lol eens op “Wetenschappers waarschuwen voor 5G”. Meer dan 180 wetenschappers en dokters uit 35 landen hebben de Europese Commissie een moratorium op de uitbreiding van 5G gevraagd:

“We zijn bezorgd dat de grotere blootstelling aan 5G-straling zal resulteren in onherstelbare schade.”

Uit een recent onderzoek uit 2018 in Environ Health Perspect bleek de schadelijke invloed van mobiel bellen op het geheugen en de schoolprestaties van jongeren.

Al jaren worden deze onderzoeken uit de media gehouden en als er al iets over verschijnt, wordt het onmiddellijk ‘recht getrokken’ door geruststellende berichten van de Gezondheidsraad. Vraag de Gezondheidsraad echter of zij kunnen garanderen dat straling en met name 5G op de langere termijn als veilig is bewezen, en zij zullen dit ontkennend beantwoorden. Dat is namelijk nog nooit vastgesteld. En het voorzorgsprincipe? Genegeerd.

Als de Consumentenbond werkelijk neutraal en onafhankelijk is, zou zij niet kritiekloos reppen over alles wat draadloos kan worden toegepast. Gezien het feit dat 70% van de onafhankelijke onderzoeken schadelijke effecten heeft aangetoond, zou een kanttekening gepast zijn. Al was het maar omdat geen enkele wetenschapper of arts, al dan niet omgekocht, zal kunnen garanderen dat draadloze technologie ook op de lange termijn veilig is.

En wist u dat geen verzekering bereid is gezondheidsschadeclaims te dekken die zijn veroorzaakt door WiFi en straling?

Een persoonlijk voorbeeld

Binnen dit thema opende ik een topic op het Community Forum van de Consumentenbond, genaamd: “De verzwegen gezondheidsrisico’s van draadloze technologie”. Het bericht riep direct weerstand, en boosheid op. Er werd gescholden, gehoond, ongenuanceerd en onbeschoft gereageerd , zoals gebruikelijk is op ieder forum. Dit alles werd getolereerd door de netwerkbeheerders, ondanks de forumregels.

Ik daarentegen, werd nauwgezet gescrutineerd en kreeg herhaaldelijk waarschuwingen dat ik de regels had overtreden. Op een gegeven moment was ik van plan om een bijdrage te verplaatsen, toen ik merkte dat mijn account was gesloten en ik geen bijdragen meer mocht plaatsen. Ik had namelijk een bijdrage geplaatst bij een verkeerd topic. Dat klopt, ik wilde het net verplaatsen. Ik werd echter op de hielen gezeten door een netwerkbeheerder op heksenjacht.

Een functioneringsgesprek met jezelf

Ik diende een klacht in omtrent het functioneren van de netwerkbeheerder en werd doorverwezen naar de netwerkbeheerder zelf. Alsof je een functioneringsgesprek houdt met jezelf: “Ik vind dat ik prima functioneer, ga zo door!” Dat werkt niet zo. Consuwijzer kon mij bovendien vertellen dat er geen externe partij is die toezicht houdt op het functioneren van de Consumentenbond.

Oppermachtig

Dat lijkt me nogal een oppermachtige positie voor een organisatie die toonaangevend is in consumenten-schapenland. Als de Consumentenbond het zegt, dan is het zo. Als ze ons voorhouden dat straling veilig is, dan mag iedereen dat geloven. Ik denk liever zelf na.


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Aanzienlijk meer enkelbanden doorgeknipt en dit jaar is het systeem al 3 keer plat gegaan

Wat iedereen al vermoede is waarheid: ‘AIVD en MIVD voldoen nog steeds niet aan de wet’