in , , ,

De DNA-verzameldienst, ook een gevolg van de sleepwet

De nieuwe op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten wil de voorzien van een eigen -databank, om bijvoorbeeld zelfmoordterroristen te identificeren. Een grove inbreuk op de van onschuldige burgers. En het kan al op andere manieren…

…Dit voorbeeld gebruikt de AIVD om duidelijk te maken waarom ze onder de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten een eigen DNA-databank nodig heeft: om zelfmoordterroristen te kunnen identificeren. ‘Wij gebruiken het DNA-profiel om de identiteit van iemand vast te stellen of te controleren', zei Rob Bertholee, directeur van de inlichtingendienst, deze maand tijdens een debat in de Jacobikerk in Utrecht.

‘Het profiel dat wij maken is zeer beperkt; dat zal iedereen beamen die iets van DNA af weet. En als wij de identiteit van een terrorist vastgesteld hebben, vernietigen we het profiel.' Dit laatste klopt niet helemaal. Volgens de wet hoeft alleen het materiaal waar het DNA-profiel uit gedestilleerd is te worden vernietigd; het profiel zelf blijft als een reeks unieke cijfers – dat gezien kan worden als een alternatief burgerservicenummer – opgeslagen in de databank.

Die eigen DNA-databank voor de AIVD is een van de nieuwe bevoegdheden in de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) en over de DNA-databank in de wet blijft het opvallend stil, terwijl ook die verregaande nieuwe bevoegdheden omvat. De veiligheidsdienst mag straks DNA van ‘targets' en ‘non-targets' verzamelen, zelfs als ze daarvoor moet inbreken in een woning.

Het gevonden erfelijk materiaal mag de dienst in de vorm van DNA-profielen tot dertig jaar in een eigen databank opslaan en uitwisselen met buitenlandse veiligheidsdiensten. Het doel: vaststellen of verifiëren van de identiteit van een persoon. Maar experts waarschuwen voor een glijdende schaal: je DNA zegt namelijk niet alleen iets over jezelf, maar ook over je familie, en zelfs je bevolkingsgroep.

Als gevolg van de wet zouden DNA-profielen heimelijk mogen worden vergeleken met andere databanken, waaronder die van ziekenhuizen. Dat is in theorie mogelijk, bevestigt de AIVD.

Alles bij de bron; deGroene [long-read]

Lees ook eens verder bij de bron: Long-Read; De DNA-verzameldienst, ook een gevolg van de sleepwet


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Facebook gaat nu ook in Europa gezichten herkennen

Weinig mensen weten hoe ons economisch systeem werkt