in , ,

De Draghi-bonus: gratis geld niet voor u

Het rentebesluit van de president van de ECB – Mario Draghi – is symbolisch van aard. Of er 0,15 procent of 0,05 procent wordt gerekend is natuurlijk lood om oud ijzer. Maar historisch gezien is het besluit van de ECB wel uniek, want geld is sinds gisteren officieel gratis.

Beleggers in Europa zorgen ervoor dat de divergentie tussen de Europese en de Amerikaanse markten wat teruggeschroefd wordt. Merkwaardig, want de maatregelen die Draghi heeft genomen zijn niet uit weelde geboren. De heeft nog steeds een groot probleem.

Vandaag de dag zijn centrale bankiers de macho's van de financiële wereld. Ze zorgen voor doping bij beleggers. De gratis geldpolitiek heeft ervoor gezorgd dat verschillende geldmarktinstrumenten inmiddels een rendement kennen van rond de 0 (nul) procent. In sommige gevallen moet u zelfs geld mee brengen.

Hoe dan ook: gratis geld vraagt om risicobeheersing. Warren Buffett omschreef dat eens zo: ‘Wees gretig wanneer anderen bang zijn, wees terughoudend wanneer anderen gretig zijn.' Mijn gevoel zegt mij dat u als belegger momenteel terughoudend moet zijn. Niemand kan u vertellen wanneer er een serieuze correctie komt op de mondiale beurzen. Aandelen zijn in veel gevallen nog steeds niet te duur en daarnaast zijn de tekenen van met name de Amerikaanse hoopvol. De bull-markt kan nog jaren aanhouden, vergist u zich vooral niet.

Maar wanneer centrale bankiers beleggers aanmoedigen om steeds meer risico te nemen, gaat het uiteindelijk gruwelijk mis. De tijd van zorgeloze marktomstandigheden is voorbij. Er is een periode aangebroken waarbij de risico's zijn toegenomen, zonder dat daar een risicopremie tegenover staat.

via Follow the Money.

Foto via quapan


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

ICT-verspilling á 5 miljard per jaar, de normaalste zaak van de wereld

De opzettelijke manier over dommer maken van de mensheid