in ,

De échte reden waarom Varoufakis opstapte

Voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in een interview meer uitleg gegeven bij zijn ontslag, meteen na het Griekse over de toenmalige voorstellen van de internationale schuldeisers. Varoufakis zag zich naar eigen zeggen geïsoleerd met zijn harde opstelling.

Bij zijn ontslag gaf Varoufakis als uitleg mee dat de internationale schuldeisers niet meer met hem door één deur konden. Om de verdere onderhandelingen niet te bemoeilijken, stapte hij dus op, zo klonk het toen.Maar in een interview met het Britse New Statesman verduidelijkt Varoufakis nu dat hij de nacht van het referendum binnen het Griekse kernkabinet geen steun vond voor zijn harde opstelling. Een stemming draaide uit op vier stemmen tegen twee in zijn nadeel.

Varoufakis had een drietrapsraket aan maatregelen in gedachten na het referendum: IOU’s (schuldbekentenissen) uitgeven, een haircut toepassen op het Griekse schuldpapier in handen van de Europese Centrale Bank (ECB) sinds 2012 en de controle over de Griekse centrale bank terugnemen uit handen van de ECB.

Een Grexit zou daar volgens hem niet van komen, aangezien dat juridisch onmogelijk is. Wel zou het helpen om voor Athene een betere deal uit de brand te slepen, dacht Varoufakis.

Maar de rest van de regeringstop wilde dus niet mee, ondanks het duidelijke ‘neen’ uit het referendum. “In plaats daarvan heeft het geleid tot enorme toegevingen”, betreurt Varoufakis.

Oorlogskabinet

Een Grexit zou daar volgens hem niet van komen, aangezien dat juridisch onmogelijk is. Wel zou het helpen om voor Athene een betere deal uit de brand te slepen, dacht Varoufakis. Hij vertelt dat ze met een vijftal mensen, een ‘oorlogskabinet’, op papier hebben voorbereid wat er zou moeten gebeuren als er een Grexit kwam. ‘Maar ik wilde niet dat het een self-fulfilling prophecy werd.’

Maar de rest van de regeringstop wilde dus niet mee, ondanks het duidelijke ‘neen’ uit het referendum. ‘In plaats daarvan heeft het geleid tot enorme toegevingen’, betreurt Varoufakis. Hij hoopt nu vooral op een schuldherschikking.

Merkel

Varoufakis spreekt zeer openlijk over de verschillende betrokkenen. Hoewel hij, als minister van Financiën, niet direct met Angela Merkel in contact kwam, zegt hij over haar dat ze ‘anders’ was. ‘Ze probeerde te verzoenen met de premier (Tsipras, red). “We vinden wel een oplossing, maak je geen zorgen”, zei ze. “ dat er niets ergs gebeurt, doe je huiswerk en werk mee met de instellingen, werk mee met de Trojka. Dan kan er geen dood spoor zijn.” Maar dat is niet wat ik hoorde van mijn tegenhanger. Zowel het hoofd van de als meneer Schäuble waren zeer duidelijk. Op een bepaald punt werd het me zeer ondubbelzinnig gezegd: “Dit is een paard, ofwel stap je er op, ofwel gaat het dood.”’

“Wat we hebben is een niet-bestaande groep (de Eurogroep, red), die de grootste macht heeft op de levens van de Europeanen. En toch wordt die groep niet verantwoordelijk gesteld, aangezien ze niet bestaat in de juridische wetgeving, er geen notulen worden bijgehouden, en ze in de grootste vertrouwelijkheid opereert. Geen burger die weet wat er daar gezegd wordt, en geen enkel lid dient verantwoording af te leggen, en dat terwijl ze beslissingen nemen op leven en dood.”

Voorts heeft hij het gevoel dat Griekenland door Europa werd “opgelicht”, en dat het referendum “verspild” werd.  “Dit land moet stoppen met te doen alsof we door het aannemen van nieuwe leningen het probleem hebben opgelost,” zegt Varoufakis. “Zolang de schuld niet duurzaam wordt verminderd, zullen we verder moeten bezuinigen. Daardoor zal de economie nog verder krimpen, en zullen we een humanitaire crisis organiseren.”

Lees verder via: Stop de bankiers

Photo by BrookingsInst


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Goh: Pikant etentje rond beursgang ABN Amro

Levensverwachting: Rapport CBS – langer leven: Ja – Betere kwaliteit: Nee