in , , , ,

De EU als een Duits Europa?

Der Spiegel, grootste en invloedrijkste weekblad van , noemt het een gevaarlijke trend dat Duitsland steeds meer invloedrijke functies in opeist. Ze wijzen op Merkels eis dat minstens één van de twee topfuncties in Europa naar een Duitser zou moeten gaan.

Maar er kwam geen Duitser aan het hoofd van de , omdat de al naar het model van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, was ontworpen en in Frankfurt gevestigd is.

De eerste voorzitter aan het hoofd van de ECB werd de Nederlander Wim Duisenberg, maar diens monetair beleid was nauwelijks van dat van een Duitser te onderscheiden. (Voor de invoering van de euro volgde de Nederlandse centrale bank al jaren nauwgezet het Duitse monetaire beleid. De gulden was aan de DM gekoppeld.)

Voor de zekerheid werd de Duitse Otmar Issing hoofdeconoom van de ECB, en hij werd opgevolgd door weer een Duitser. Na Wim Duisenberg kwam de Fransman Trichet; als het om monetaire ging werd hij als de meest Duitse Fransman gezien.

Sinds het begin van de eurocrisis is een ‘bijna fenomenale toename van Duitsers in diverse andere topfuncties’ opgetreden. Vooral op de plekken waar de centjes beheerd moeten worden. Een kleine opsomming:

  • Het euronoodfonds, het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) wordt door Klaus Regling geleid.
  • Bij de Europese investeringsbank staat ook een Duitser, Werner Hoyer, aan het hoofd.
  • Hoofd van het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme voor is de Duitse Elke Köning.
  • De Europese Rekenkamer wordt geleid door Klaus-Heiner Lehne.
  • De secretaris-generaal van de Europese Comissie en de man achter Junker is wederom een Duitser, Martin Selmayr.
  • De secretaris-generaal van het Europese Parlement heet Klaus Welle.
  • De secretaris-generaal bij de Europese Buitenlandse Dienst is Helga Schmitt uit Duitsland.
  • De belangrijkste fractie in het Europese Parlement wordt door de Duitser Manfred Weber geleid.
  • Lange tijd was tijdens de vorige legislatuur Martin Schulz (SPD) de voorzitter van het .

En ook Jean-Claude Junker was zonder de instemming van de Duitse bondkanselier geen voorzitter van de Europese Commissie geworden.

Vervolgens vraagt de columnist van Der Spiegel zich af of het gaat om meer gekwalificeerde en geschikte mensen dan mensen uit de 27 andere landen? “Integendeel de zekerheidsbezetting heeft niet verhinderd dat de eurozone zo dramatisch in crisis geraakt is.” En: “Zelfs voor de Duitsers is een Duitser niet altijd het beste als hij niet de juiste antwoorden op een crisis heeft. Als Jens Weidman (het hoofd van de Duitse centrale bank G.Z.) hoofd van de ECB was geweest was de crisis hoogstwaarschijnlijk geëscaleerd.”

Waarvan acte! Maar er moet bij gezegd worden dat de crisis voor de gewone bevolking wel degelijk geëscaleerd is. De economische elite kwam er zonder kleerscheuren vanaf en heeft tot nu toe van alle crisismaatregelen flink geprofiteerd.

Lees verder bij de bron: andereuropa


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Interview met Syriër: Werken? Dat doen jullie toch voor mij! Vakantie? Syrië!

Beleid Nederlandse regering komt neer op vooral belasting heffen bij armen