in , ,

De EU-politici van eigen bodem Sargentini en Timmermans bewijzen Nederland een slechte dienst

failed 1542644143
Tumisu / Pixabay

Het was dit jaar het jaartje wel voor Judith Sargentini, Europarlementariër namens GroenLinks. Eerst kondigde ze op maandag 10 september haar afscheid uit de politiek aan. Zij stapt volgend jaar uit het Europarlement. De 44-jarige Sargentini – lid sinds 2009 – wil plaats maken voor nieuw talent.

Ze verliest daarnaast motivatie om ‘debatten te voeren zonder resultaat’. Ongetwijfeld zal zij haar loopbaan voortzetten bij een internationale mensenrechten ngo.

Vervolgens beleefde ze woensdag 12 september haar finest hour.  Het Europees Parlement stemde voor een door haar ingediende strafprocedure tegen de regering van de Hongaarse premier Orbán. Met tweederdemeerderheid stemde het parlement in Straatsburg voor het beginnen van een strafprocedure. Tot tranen toe geroerd nam Sargentini de felicitaties in ontvangst.

De stemming vond plaats naar aanleiding van haar uitgebracht rapport over Hongarije. Sargentini benoemt in haar rapport het tornen aan democratische waarden. ‘Kranten zijn gesloten, universiteiten bedreigd met sluiting en het werd politieke partijen onmogelijk gemaakt om campagne te voeren. Ook zegt ze dat mensen geld in eigen zak stoppen en dat in Orbáns omgeving mensen steenrijk zijn geworden.’

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Europese Unie dat het Europees Parlement besluit dat de democratie en de rechtsstaat in een EU-land dusdanig zijn uitgehold dat er geen andere mogelijkheid rest dan het starten van een artikel 7-procedure. Het ultieme gevolg daarvan kan zijn dat Hongarije zijn stemrecht in de Europese Unie kwijtraakt. Maar de finale beslissing daarover ligt bij de lidstaten en eerst moet een tijdrovende artikel-7 procedure worden doorlopen.

Eerder was het Frans Timmermans die namens de Europese Commissie een Artikel 7-procedure aanspande tegen Polen, ook voor overtreding van de democratische waarden. Volgens Sargentini zijn Nederlandse diplomaten zijn zeer actief op het gebied van de mensenrechten. ‘Dat wordt absoluut niet uitgestraald, men probeert vooral heel veel euroscepsis uit te stralen, maar onze ambtenarij zit op dit gebied best wel heel goed. Toen Orbán wetten uitvaardigde tegen buitenlandse ngo’s heeft de ambassadeur in Boedapest een soirée gegeven voor ngo’s. Foto’s uit de achtertuin werden rondgetwitterd.

Het lijkt er dus veel op dat linkse Nederlandse politici voor het karretje van de Eurofielen worden gespannen, om landen die afwijkende ideeën hebben over de EU weer in het gareel te krijgen. Landen met ‘populisten en anti-immigratieregeringen’. De Frans-Duitse as laat het dirty work graag over aan deze twee Nederlandse idealisten.

Het blijft bizar hoe Brussel/Straatsburg werkt. Het Europees Parlement ziet zich als vertegenwoordiger van het Europese volk. Maar bij de democratische legitimiteit van het Parlement kunnen grote vraagtekens gezet worden. In 2014 bracht slechts 42,54% van de Europese kiezers hun stem uit. Een opkomst die nog weer lager was dan de 43% bij de Europese verkiezingen in 2009. In Nederland was de opkomst met 37,3% nog dramatischer, wel net iets hoger dan vijf jaar geleden (36,8%).

Doorgaans is de opkomst bij de Europese verkiezingen aanzienlijk lager dan bij nationale verkiezingen. De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn binnen en buiten Nederland buitengewoon impopulair. Met andere woorden het Europees Parlement vertegenwoordigt slechts een minderheid van de Europeanen. Dit feit zou een stukje nederigheid verdienen. Maar niets van dat alles.

In april van dit jaar werden in Hongarije vrije verkiezingen gehouden. Bij een grote opkomst (rond 70%, bijna 10% meer dan in 2014) kreeg de partij van Orbán de absolute meerderheid in zetels met bijna 50% van de stemmen. Daar kan het Europees Parlement een puntje aan zuigen.

Na deze ‘triomf’ week zal de naamsbekendheid van Sargentini in Nederland wat zijn toegenomen. Maar zij blijft een onbekende politicus in Nederland. Haar partij GroenLinks kreeg tijdens de laatste verkiezingen voor het Europees Parlement 331.594 stemmen. In het huidige Europese Parlement is Nederland vertegenwoordigd door 26 afgevaardigden. Deze 26 Europarlementariërs zijn net als Judith Sargentini voor de meeste Nederlanders volstrekt onbekenden. Hans van BaalenSophie in ’t VeldWim van de CampAgnes Jongerius en Paul Tang, genieten onder hen nog enige bekendheid.

Het zou interessant zijn om eens een onderzoekje te laten uitvoeren naar de bekendheid van deze personen onder de Nederlandse bevolking.

Nu is de bekendheid van de Tweede Kamerleden ook niet wijdverspreid, maar onze Europarlementariërs zouden de Nederlandse belangen in Europa moeten verdedigen. Zou je zeggen. De vraag is of zij dat eigenlijk wel doen, want het parlement kent een eigen opzet. De leden van het Europees Parlement verenigen zich niet naar nationaliteit, maar naar politieke voorkeur.

De meeste leden zijn lid van een fractie. De huidige politieke fragmentatie zorgt ervoor dat de Nederlandse stem op Europees niveau zwaar wordt verwaterd. Welk belang prevaleert? Dat van de christendemocratie, de sociaal democratie, het liberalisme, de natuur of dat van Nederland?

Het wonderlijke is dat een stem op de VVD of op D66 voor de verkiezingen voor het Europees Parlement beide uitmonden in een stem voor de fractie Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Merkwaardig omdat D66 pro Europa is en de VVD een kritischer houding ten opzichte van Europa inneemt. De Belg Guy Verhofstadt is fractievoorzitter van de ALDE in het Europees Parlement. Hij is een groot voorstander dat de Europese Unie wordt omgevormd tot een federatie, de Verenigde Staten van Europa. Iets waar de VVD van zegt niets te moeten hebben.

Het Europees Parlement bestaat momenteel uit 750 afgevaardigden plus de voorzitter (sinds 17 januari 2017 is dit de Italiaanse christen-democraat Antonio Tajani). De vertegenwoordiging van lidstaten in het Europees Parlement is gebaseerd op de bevolkingsgrootte van de lidstaten, waarbij de grootste landen wat minder en de kleinste landen wat meer zetels hebben dan hen op basis van het bevolkingsaantal zou toekomen; zo heeft elk land maximaal 96 en minimaal 6 zetels.

In het huidige Europese Parlement is Nederland vertegenwoordigd door 26 afgevaardigden op een totaal van 751 (3,5% van het totaal). Duitsland heeft 96 zetels (12,7%), Frankrijk (74), Italië en het Verenigd Koninkrijk (73), Spanje (54) en Polen (51). In de huidige situatie heeft het Zuid-Europese blok in potentie 243 zetels. De Frans-Duitse as beschikt in potentie 170 zetels.

Lees verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
migratie pact marrakesh

Korte video waarin het VN-migratiepact wordt besproken met de ins en outs

Immigranten

De poorten van Marrakesh worden hoe dan ook geopend