in , , ,

De EU, voorvechter van de rechten van de … grote bedrijven

Een van de meest onzinnige argumenten waarom “we” de Europese Unie zouden nodig hebben is dat het de enige mogelijkheid zou zijn om ons te weer te stellen tegen de ‘globalisering’.

Multinationale bedrijven zijn zo sterk geworden, hun zakencijfers zijn vaak een veelvoud van het Bruto Binnenlands Product van individuele staten, dat alleen het gezamenlijk eensgezind optreden van de Europese staten daartegen een dam kan opwerpen.

Gelukkig hebben we de EU, die ons, Europeanen, beschermt tegen een al te grote invloed van het bedrijfsleven. Bovendien is er met het aantreden van Donald Trump in het Witte Huis alleen nog de EU over om de waarden van solidariteit en mensenrechten wereldwijd  te verdedigen.

Zo klinkt het in de EU-propaganda. Hoe hypocriet dit verhaaltje is bleek onlangs nog, toen Zuid-Amerikaanse kerkelijke prelaten de EU-leiders in Brussel kwamen smeken  om een constructieve houding aan te nemen bij de onderhandelingen binnen de Verenigde Naties voor een bindend verdrag over transnationale bedrijven.

Via dit instrument zou er een internationaal gerechtshof kunnen opgericht worden waardoor slachtoffers van mensenrechtenschendingen door multinationals zich tot het gerecht zouden kunnen richten. Maar de Europese regeringen scharen zich achter de Brusselse bureaucratie om zich met alle middelen te verzetten tegen dergelijk akkoord.

Niet alleen in Europa zelf worden met de hulp van de EU een half miljard mensen onderworpen aan de dictatuur van de grote bedrijven, ook wereldwijd wil de EU deze dictatuur met alle middelen verdedigen. Het zijn immers ook ‘onze bedrijven die anders de dupe dreigen te worden van allerlei schadeclaims door mensen en gemeenschappen die beweren het slachtoffer te zijn van de winsthonger van deze bedrijven.


Klikken om te downloaden (40 blz, pdf)

Door samenwerking hebben een aantal ngo’s nu een studie uitgebracht,  The EU and the Corporate Impunity Nexus, die nauwgezet uitlegt waarover het gaat. De EU verdedigt via haar External Action Service wereldwijd de belangen van de grote bedrijven, en verzet zich daarom met alle middelen tegen een bindend VN-verdrag ter ondersteuning van de slachtoffers van schendingen van mensenrechten of milieuschade door multinationals.

Veel Europese burgers, en ook het Europees Parlement, staan achter een dergelijk verdrag, maar democratie is voor de EU van geen tel als bedrijfsbelangen op het spel staan.

Lees ook eens verder bij de bron: andereuropa.org


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


Rapporteren

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Plaatje! U moet er elke dag keihard voor werken, € 37.300,- belastingpoet per asielzoeker

Geweldig! Nieuw soort asielzoekers en ze zijn met duizenden: Generatie Boza(“overwinning”) Afrikanen