Herziene definities voor vier wetenschappelijke eenheden – de kilogram, de kelvin, de ampère en de mole – treden vandaag in werking. De verandering, vorig jaar beslist, betekent dat alle basiseenheden van het Internationale Systeem van Eenheden (SI) nu worden gedefinieerd volgens vaste fundamentele constanten van de natuur, in plaats van door een fysiek object of een willekeurige referentie.
De verschuiving, waar metrologen al decennia aan werken, markeert de grootste opschudding van SI-eenheden sinds 1875. Maar het zal het meest transformerend zijn voor de kilogram.
Tot op Wereld Metrologiedag op 20 mei, werd elke massa in de wereld gekalibreerd tegen een brok platina en iridium dat zich in een gewelf in de buurt van Parijs bevindt. Echter, deze massa, die de kilogram sinds 1889 heeft gedefinieerd, is kwetsbaar voor slijtage, waardoor het een potentieel onstabiele referentie wordt.
Nu zal de kilogram worden afgeleid door een experiment dat een vaste waarde van de constante van Planck gebruikt. Bij één methode genereert een apparaat dat bekendstaat als een brokkelige balans een elektromagnetische kracht die is uitgebalanceerd tegen een massa.
De constante van Planck wordt gebruikt om de grootte van de elektromagnetische kracht af te leiden, die op zijn beurt wordt gebruikt om de massa te berekenen (de constante van Planck definieert de grootte van energiepakketten op de kwantumschaal, met een uitstekende precisie).
De Ampere, de Kelvin en de Mole zullen opnieuw worden gedefinieerd met behulp van andere experimenten.
Regeringsvertegenwoordigers uit de hele wereld stemden unaniem in met de opknapbeurt in november vorig jaar op de Algemene Conferentie over Gewichten en Maatregelen in Versailles, Frankrijk.
De verandering betekent ook dat de constanten waarop de nieuwe definities berusten – de lading van het elektron voor de ampère , de constante van Avogadro voor de mole, de constante van Boltzmann voor de Kelvin en de constante van Planck voor de kilogram – vanaf vandaag vaste waarden zijn zonder enige onzekerheid.