in ,

De geheime TTIP onderhandelingen van Brussel

ANP 34526862

We hebben het voorspeld: TTIP zal hoe dan ook worden ingevoerd. Het door velen gehate vrijhandelsverdrag lijkt van de aardbodem verdenen te zijn, maar het spook duikt weer op. Hou maar vast rekening met een nieuwe poging het verdrag in te voeren.

De afgelopen jaren heeft de Europese Commissie vanuit de EU-lidstaten veel kritiek gekregen op de onderhandelingspraktijken ten aanzien van onderhandelde vrijhandelsovereenkomsten. Terecht, omdat alle onderhandelingen door Brussel geheim gehouden werden. Zelfs leden van het Europees nepparlement werden niet toegelaten tot de besprekingen over TTIP, CETA en andere wurgcontracten. Na protesten daarover kregen ze vervolgens alleen maar “uittreksels” van de overeenkomsten.

De Europese Commissie voert nu campagne voor toekomstige transparante en “inclusieve” onderhandelingen voor vrijhandelsovereenkomsten. Maar er wordt nog steeds belangrijke en cruciale informatie over EU-handelsovereenkomsten achtergehouden voor burgers. Zelfs leden van de regeringen van de EU-lidstaten klagen regelmatig over het feit dat zij nog steeds niet op de hoogte zijn van de inhoud van de lopende onderhandelingen.

EU-commissaris Malmström vertelde verslaggevers: “Transparantie is essentieel om de burgers te informeren over ons handelsbeleid en vertrouwen te scheppen in onze handel”. De JEFTA-handelsovereenkomst met Japan, waarover binnenkort gestemd zal worden door de corrupte en geldverspillende Europese Raad, is volgens de commissaris te zien op de website van de Europese Commissie.

De kans dat je verslagen vindt over de vele bacchanalen in Brussel blijkt stukken groter dan informatie over handelsovereenkomsten. De bewering van de Europees commissaris blijkt dan ook niet te kloppen (we hadden niet anders verwacht), omdat de basisinformatie over de uitkomst van onderhandelingen met Japan niet te vinden zijn op de website van de Europese Commissie.

De informatie over de inhoud is vooral erg algemeen. Het is nog steeds onduidelijk wat er achter de schermen en in detail is besproken.

Het beleid van geheimhouding van de inhoud van de onderhandelingen lijkt zeer strikt te worden nageleefd in de laatste fase van de onderhandelingen. Dit is ook het geval in de onderhandelingen tussen de EU en de handelsalliantie Mercosur, waarover momenteel wordt onderhandeld met Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay. In november vorig jaar vroeg de grote meerderheid van de EU-lidstaten tevergeefs om toegang tot de documenten. Openstelling van de markt ten aanzien van de landbouw is namelijk bijzonder zorgwekkend voor boeren en consumenten in de hele EU.

Het geheimhouden door de EC blijkt namelijk behoorlijk omvangrijk te zijn, reden dat de Franse regering onlangs de Europese Commissie er zelfs aan herinnerde hoe belangrijk overleg met de lidstaten was in alle fasen van handelsbesprekingen, vooral in de laatste fasen. Zoals bekend staan er voor Frankrijk aanzienlijke landbouwbelangen op het spel. Maar dat lijkt de Europese Commissie niet te interesseren.

Dat komt omdat de belangrijkste deelnemers bij de onderhandelingen niet de lidstaten van de EU zijn, maar het grootkapitaal. Het zijn niet alleen invloedrijke, maar ook en vooral bevoorrechte spelers die hier hun invloed uitoefenen. Tijdens de JEFTA-bijeenkomsten met alleen Japan waren er bijvoorbeeld 213 externe lobbyisten aanwezig…. die multinationals en grote bedrijven vertegenwoordigden.

Bij geen van de vergaderingen waren vertegenwoordigers van vakbonden of verenigingen van kleine en middelgrote ondernemingen aanwezig. Tegen het einde van de onderhandelingen weigerde de Europese Commissie zelfs om bekend te maken met wie zij onderhandelde. Het is echter bekend geworden dat ondermeer hooggeplaatste managers van Airbus, Mitsubishi, Bayer, BNP Paribas, Nissan, Sony, Ikea en Volkswagen aanwezig waren.

Terwijl de EU met de industrie en het grootbedrijf onderhandelt, is het bijna onmogelijk voor burgers om inzicht te krijgen in de details van de onderhandelingen. Goed… een paar “pseudo-documenten” over JEFTA te vinden zijn te vinden op de website van de Europese Commissie. Maar de controversiële en explosieve teksten zijn nergens te vinden. En van onze volksvertegenwoordigers hoeven we weinig te wachten: in hun herinneringen zullen zij ongetwijfeld niets terugvinden over eerdere bezwaren over welk vrijhandelsverdrag dan ook.

Lees ook eens verder bij de bron: Stop de Bankiers

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
2017 FOODWATCH BTW 350x250

Groente en fruit duurder? Stop dit kabinetsplan!

ECB

Het onvermogen van de ECB