in , ,

De honderden miljarden gratis euro’s van de ECB hebben geen effect gehad

6242290652 76f1370a6c imf ecb e1436983914301

De Europese Centrale Bank (ECB) pompte jarenlang elke maand tientallen miljarden euro’s in de Europese economie, maar volgens het Centraal Planbureau (CPB) is helemaal niet bewezen dat dit ,,onconventionele” monetaire beleid daadwerkelijk effect heeft gehad.

Dit komt omdat de belangrijkste onderzoeksmethode die wordt gebruikt om de effecten te meten, niet zou deugen. Rekenmeesters van de belangrijke adviseur van het kabinet zeggen dat daarmee niet aangetoond is dat de ECB met het aankopen van obligaties de groei en inflatie in het eurogebied heeft aangejaagd.

Voor de studie maakte het CPB met opzet enkele onjuiste aannames en voerde vervolgens de gebruikelijke onderzoeken uit. Wat bleek: de modellen gaven toch vergelijkbare effecten voor bijvoorbeeld de inflatie weer.

,,Dat kan logischerwijs niet correct zijn, en daarmee blijken de gevonden resultaten niet betrouwbaar”, aldus het CPB.

Overigens is de ECB met ingang van dit jaar helemaal gestopt met zijn omvangrijke opkoopprogramma. De rentetarieven van de centrale bank bevinden zich nog wel op een historisch laag niveau, iets waar bijvoorbeeld Nederlandse pensioenfondsen veel last van hebben.

Lees verder bij de bron: Europa Nu

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
money 1550602704

Vandaag is de nieuwe EU bankenwet PSD2 van kracht ondanks alle grote privacyzorgen

5f98c855 67b8 4b1c 91c3 f6c2addc59c1

Tweede Kamer verzet zich tegen de oprichting van rescEU, maar kan die niet dwarsbomen