in , , , ,

“De huizenmarkt is een tikkende tijdbom”

Van €128 naar €580 miljard hypotheekschuld

Innovaties in de financiële sector hebben de huizenmarkt in Nederland volledig op zijn kop gezet, zo concludeert Sven Hulleman van de Stichting Restschuld Eerlijk Delen. In een gesprek met Arno Wellens voor Café Weltschmerz beschrijft hij hoe Nederlandse banken in de jaren negentig begonnen met het herverpakken van hypotheekschulden, waarmee ze alle risico’s van de woningmarkt konden overdragen aan private investeerders en en ze hun winsten konden maximaliseren.

Door deze werkwijze konden banken gemakkelijk geld verdienen, zonder zich teveel zorgen te maken over de risico’s. De koper van een huis dacht dat hij door een hypotheek af te sluiten een lange termijn relatie aanging met de bank, maar in werkelijkheid was de klant voor de bank gewoon een product geworden. Met het afsluiten van iedere hypotheek ontstond er weer een nieuw beleggingsproduct dat met provisie doorverkocht kon worden aan beleggers en aan pensioenfondsen. Omdat de hypotheken direct werden doorverkocht stonden ze niet op de balans van de bank en was dus ook het risico ‘verdwenen’.

Door deze financiële innovaties explodeerde de Nederlandse hypotheekschuld in iets meer dan tien jaar tijd van €128 naar €680 miljard, wat betekent dat er ongeveer €550 miljard aan nieuw geld in de economie gepompt werd. Met heel veel geleend geld werd de Nederlandse huizenmarkt gemanipuleerd, waarbij gelijk een heel stelsel van verzekeringen werd opgetuigd om alle risico’s af te dekken. Daardoor betaalde de consument niet alleen veel geld voor de hypotheek, maar ook voor allerlei verzekeringspremies die samen met de hypotheek verkocht werden.

De hypotheekschulden werden nog eens verder aangejaagd door fiscale stimuleringsmaatregelen, zoals de hypotheekrenteaftrek. Deze maatregel werd door de politiek werd verkocht als een subsidie op het bezit van een eigen woning, maar in de praktijk bleek deze subsidie vooral tot hogere hypotheekschulden te leiden. Goed nieuws voor de banken, omdat die over een hoger bedrag rente ontvangen.

Volgens Sven Hulleman is de huizenmarkt in Nederland – en de gigantische hypotheekschuld die daaronder ligt – een tikkende tijdbom. Daarom hebben de banken en de politiek er na de  alles aan gedaan om de huizenprijzen weer te laten stijgen, zodat de problemen weer onder het tapijt geveegd konden worden. Als deze tijdbom barst zullen vooral de millennials die net een huis gekocht hebben het slachtoffer worden, zo verwacht Hulleman.

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen.
De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.

Ook jouw steun heb ik nodig ...

Maandelijkse kosten

0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3 jaren geleden

Dank voor dit interview met Sven Hulleman over de suicide van het consumptieve economische beleid van de huidige politieke elite. De marxistische hypothecaire rentedruk (eigen woningen en huurwoningen) van gemiddeld 30 miljard per jaar bij 5 % is een grote rem op de technologisch innovatieve ontwikkeling. Innovatie is de enige bron van welvaart. Deze economische rem speelt ook bij de 80 miljard gezondheiszorg. Kortingen op de premie voor sport en beweging, gezonde voeding, geen drugs of alcohol kan 40 miljard per jaar besparen. Stoppen ontwikkelingshulp, immigratie, files, korten Zelfstandige bestuursorganen etc levert minstens 20 miljard per jaar op.
Het monetaire systeem is gebaseerd op hogere warenprijzen door loonkosten om winst te maken. Daardoor blijft de koopkracht altijd noodzakelijk achter bij de warensom en is er altijd wat armoede en ondernemers faillisement. Continu innovatie is verder ook de enige bron van monetaire vernieuwing.
Kapitalisten verdelen zich in winsthongerige crony monopolisten versus innovative venture capitaiists.
President Bill Clinton (Foundation) begon de krediet crisis in de 90er jaren met de Gramm-Leach-Bliley Act, which repealed the Glass-Steagall Act.
Nederland moet de hypothecaire huizensector liquideren met supergoedkope appartementsbouw c.q financiering. De koopprijzen of huren moeten marktconform op het huidige niveau blijven, ver boven de werkelijke lagere kosten en met die overwaarde moet de Nederlandse ruimtevaart industrie naar de Maan en Mars om daar minimaal 100 miljard vierkante meter aan Nederlands grondgebied toe te voegen. Dit wordt gewaardeerd voor een beginprijs van 10 US dollar per m2 = minimaal 1.000 miljard US Dollar. Een jaarlijkse Mars grondprijs verhoging van b.v 3 % (= 30 miljard p/jr) levert eeuwenlang een nieuw fundament voor de toekomstige AOW.
In samenhang daarmee is radicale robotisering noodzkelijk waarbij de werkloosheid wordt opgevangen door nul immigratie, AOW naar 65 of lager, dienstplicht maar vooral jongeren jaren langer beta technisch te onderwijzen voor de quantum, genome, stamcel, nano enz. beroepen van de toekomst.

Een sensor op elke straathoek in Eindhoven

VN wil tienduizenden Afrikaanse migranten uit Italië per bus naar Duitsland en Nederland sturen