in

De Ice Bucket Challenge: heb je enig idee waar je aan doneert?

De Ice Bucket Challenge, oftewel ijsemmer-uitdaging, begon in juli in Amerika. Een golfer gooide een emmer ijswater over zich heen om aandacht te vragen voor ALS en daagde iemand anders uit hetzelfde te doen. Sindsdien gaat de hype de wereld rond, geholpen door filmpjes op en de inzet van beroemdheden als , Gordon Ramsey, Oprah Winfrey en Mark Zuckerberg.

telt op dit moment rond de 1500 patiënten. Het is een tamelijk zeldzame neurologische ziekte waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven. Daardoor ontstaat krachtsverlies en verlamming.

Oorzaken

Officieel is de oorzaak van ALS ondanks wereldwijd onderzoek nog steeds onbekend. Er zijn echter de nodige studies verschenen waarin mogelijke oorzaken van de ziekte worden aangewezen. In het American Journal of Epidemiology werd ALS gelinkt aan landbouwchemicaliën.

Behandelingen

Voor ALS zijn meer dan 60 verschillende behandelingen bekend, die niet of nauwelijks zijn benoemd tijdens de Ice Bucket Challenge. Er was alleen aandacht voor het medicijn Rilutek, dat bewezen effectief is bij de behandeling van ALS.

Wist je dat de algemeen directeur van de ALS Association ruim 330.000 dollar per jaar verdient? Aan de salarissen van overige bestuurders is de ALS Association per jaar een slordige 2 miljoen dollar kwijt. Wist je dat de ALS Association onder meer wordt gefinancierd door fabrikanten van medicijnen? Wist je dat de ALS Association op zijn website stelt dat slechts 27 procent van al het geld naar onderzoek gaat?

Met de Ice Bucket Challenge heeft de ALS Association alles bij elkaar meer dan 70 miljoen dollar ingezameld.

via NineForNews.nl.

Foto via theglobalpanorama


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

‘Nederland in interventiemacht als antwoord op Rusland’

NATO gaat verder met Putin provoceren: NAVO wil vijf legerbases in Oost-Europa en oorlog blijkbaar