in , ,

De macht gaat maar door: Zorgverzekeraars schenden steeds vaker de privacy van GGZ cliënten

4638981545 f0578a16fe privacy gone1

Zorgverzekeraars schenden steeds vaker de privacy van mensen die gebruik maken van de GGZ. Zij kunnen hun gegevens beschermen met een privacyverklaring en deze data wordt dan gecodeerd opgeslagen. De verzekeraar toch kan de zorgverzekeraar dan aan het gedeclareerde tarief zien om welke behandeling het ging. Iedere therapie heeft namelijk een specifiek tarief.

De verzekeraar vraagt ook steeds vaker, na de eerste declaratie, om het behandelplan en de verwijzing van de huisarts, zo verklaart het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Ook psychiaters in instellingen krijgen hiermee te maken. De Stichting KDVP, de koepel van DBC-vrije praktijken voor psychologen en psychiaters, maakt zich sterk voor de privacy van de patiënt. In 2013 spande de stichting een rechtszaak aan tegen het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP).

Het CBP keurde de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Zorgverzekeraars goed, maar de stichting KDVP was het hiermee oneens. De rechtbank van Amsterdam keurde de Gedragscode af omdat het in strijd zou zijn met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. De Gedragscode moest aangepast worden, tot op heden is dat nog niet gebeurd en werken de zorgverzekeraars nog steeds met deze gedragscode.

Lees verder via PrivacyNieuws.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6707386373 5f5829f1bc jetta klijnsma1

Let maar op, daar gaat weer 18 miljoen: Europese euro’s voor Jetta om jeugdwerkloosheid terug te dringen

3303463954 69d16223e8 uitzetting

Over die 19 huisuitzettingen per dag…