in , , , ,

De NAVO verklaart de ruimte tot een ‘domein van oorlogsvoering’

spaceship 1561366334
pencilparker / Pixabay

Vorig jaar kondigde president Trump de oprichting aan van een zesde tak van het Amerikaanse leger – een ruimtemacht – belast met het voeren van mogelijke oorlogsvoering in de ruimte.

Slechts enkele maanden nadat het plan van Trump werd onthuld, onthulde de NAVO dat het de ruimte wil aankondigen als een nieuw “domein van oorlogsvoering” tijdens een bijeenkomst van de hoofden van de lidstaten in december 2019, waarbij Reuters vier anonieme senior diplomaten aanhaalde.

Volgens hen betekent dit niet dat de alliantie onmiddellijk ruimtewapens gaat inzetten die in staat zijn om vijandige satellieten neer te halen of die zich richten op agressieve en verdedigende doelen op de grond, in plaats daarvan zal het een debat over de kwestie beginnen.

Volgens een van de diplomaten is het hoofddoel van de aankondiging echter niet om de nieuwe uitdagingen in de ruimte aan te pakken. In plaats daarvan is het in feite ‘een geschenk aan Trump’, in navolging van diens kritiek op de NAVO en pessimisme met betrekking tot het gebruik van de alliantie. De alliantie die een nieuw ruimtefront opent, zou naar verluidt de belangstelling van Trump kunnen boeien, omdat de NAVO dan in staat zal zijn om de VS te helpen China en mogelijk Rusland in de ruimte “af te schrikken”.

De rapporten volgen de aankondiging door Trump van de oprichting van een nieuwe Amerikaanse militaire tak, de Space Force genaamd. Het zal naar verluidt enkele van de rollen overnemen die momenteel door de Amerikaanse luchtmacht worden gedekt, met betrekking tot bedreigingen vanuit de ruimte en de inzet van bepaalde militaire uitrusting in de baan van de aarde.

Trump sloeg toe bij de NAVO-staten omdat ze de niet-verplichte richtlijnen, die in 2014 werden ingesteld, die suggereerden 2% van het BBP van het land aan defensie te besteden, niet bereikten. De Amerikaanse president klaagde dat Washington de dupe wordt van de alliantie, terwijl andere slechter presteren.

Tijdens de noodalliantie-sessie in juli 2018 slaagde de Amerikaanse president erin andere NAVO-lidstaten te overtuigen hun 2% BBP-bestedingsverplichtingen te halen, hoewel sommige van hen dit geleidelijk zullen bereiken. Trump dreigde naar verluidt het blok met een terugtrekking van de VS uit de alliantie als zijn eisen niet vervuld werden voorafgaand aan de sessie.

Lees verder bij de bron: worldunity.me

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
maan of mars

Musk wordt belachelijk gemaakt voor het tweeten van een foto van de maan met de tekst ‘Occupy Mars’

google chrome 1561366163

De Google Chrome-webbrowser “is Spyware geworden”