in

De nieuwe kolonisatie van Afrika? China pompt 60 miljard in Afrika

e833b00829f6003ecd0b470de7444e90fe76e7d61fb2184096f9c1 640 afrika

China gaat nog eens 60 miljard dollar investeren in het Afrikaanse continent. Zo beloofde president Xi Jinping tijdens het ‘Forum on China-Africa Cooperation (FOCAC) in Beijing’.

Deze komen bovenop eenzelfde bedrag dat in 2015 vrijgegeven werd. China breidt haar invloed op het één na grootste continent op Aarde gestadig uit. China is er vanwege de grondstoffen.

China heeft ze broodnodig, en Afrika hééft ze (met ook nood aan brood, en liefst nog enig beleg). De Chinese president noemt het “cooperation” – samenwerking, en een win-win situatie. Critici benoemen de verhouding China-Afrika dan weer als een Nieuwe Kolonisatie.

Immense Afrikaanse schuldenberg

When China calls, all Africa answers‘, schrijft Zerohedge. Ja, dat zouden we denken! Het continent gaat dan ook gebukt onder een immense schuldenberg. Zoals in Kenia bijvoorbeeld, dat voor 72% van zijn buitenlandse schuld in het krijt staat bij China. Djibouti is er nog erger aan toe met 82%.

Volgens het IMF staan reeds vijf Afrikaanse landen aan de rand van het faillissement. Op korte termijn kunnen nog eens negen andere in dezelfde situatie gaan verkeren.

Volgens de China Chamber of International Commerce bevinden zich in Afrika anno 2018 meer dan 3.300 Chinese bedrijven, die ondertussen geïnvesteerd hebben in ‘telecommunications, transportation, power generation, industrial parks, water supply, rental business for construction machinery, retail, schools, hotels and hospitals‘.

Niets voor niets

Yun Sun, onderzoekster aan het Brookings Institute, wijst op een aantal opvallende kenmerken van al deze Chinese investeringen. De meeste leningen zijn gedekt door Afrikaanse grondstoffen. Kan een land zo’n lening niet terugbetalen, dan neemt China met graagte bezit van het onderpand. Zo kreeg ‘China daardoor toegang tot de oliewinning’ in Angola’.

In de Democratische Republiek Congo werd ‘de ontginning van koper en kobalt aan Chinese ondernemingen (…) toegewezen’. ‘In Guinea gebeurde hetzelfde met aluminium’. Tevens gaat het merendeel van de Chinese steun naar Chinese bedrijven die meest met Chinese arbeidskrachten werken…

Niets nieuws onder de Afrikaanse zon

De techniek van de nieuwe kolonisatie is niet nieuw, want werd en wordt door meer grootmachten toegepast. Verdrink een natie in een zee van schulden, bedelf een land onder een schuldenberg, en je bent er heer en meester. Lees er het autobiografische ‘Confessions of an Economic Hit Man‘ van John Perkins uit 2004 maar op na. Een win-win situatie, jawel, maar wie wint er het meest, denkt u…?

Lees ook eens verder bij de bron: biflatie.nl

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
multinationals

Multinationals zijn gewoon de regerende grootmachten

Rutte tweede kamer

Kabinet Rutte II hield informatie over uitgave 2,1 miljard achter