‘Hello my name is Chucky. Do you wanna play?’ De beroemde zin uit ‘Child’s play’ zal menigeen nog steeds de stuipen op het lijf jagen. Maar gelukkig zijn het slechts woorden uit een behoorlijk slechte serie horrorfilms……
De pop sluist conversaties met kinderen draadloos door naar internetservers en vormt zo een grote inbreuk op de privacy van kinderen en hun gezin.
De nieuwe “Hello Barbie”, vorige maand aangekondigd door speelgoedfabrikant Mattel, is een indrukwekkend staaltje technologie. De pop beschikt over een ingebouwde microfoon is draadloos verbonden met internetservers van ToyTalk, een partner van Mattel. Gesprekken tussen kind en pop worden daar geanalyseerd met stemherkenningstechnologie, zodat de pop kan antwoorden via de ingebouwde luidspreker. De pop leert uit de gesprekken en onthoudt informatie voor toekomstige antwoorden.
Intieme conversaties
‘Kinderen die met Hello Barbie praten, doen dat niet alleen met een pop maar ook rechtstreeks met een speelgoedgigant die enkel financieel in hen is geïnteresseerd’, zegt Susan Linn, directeur van de Campaign for a Commercial-Free Childhood (CCFC). ‘Het is eng, en het creëert een scala aan gevaren voor kinderen en gezinnen.’
Beste vrienden
Bovendien, benadrukt Mattel, wordt de toestemming van ouders gevraagd voor de microfoons van de pop beginnen met registreren. Maar dat beschermt de kinderen niet, zegt de CCFC. De organisatie is ook niet te spreken over uitspraken van een woordvoerster van Mattel. Die had bij een demonstratie gezegd dat de pop ‘de relatie tussen meisjes en Barbie dieper zou maken’, en dat het de bedoeling is dat ze op termijn “de beste vrienden” worden.
Lees verder via MO*.
video is verwijderd
Afluisterfunctie
Ouders kunnen ervoor kiezen om wekelijks de gesprekken die hun kind met Barbie heeft gevoerd te ontvangen via e-mail, zodat ze precies weten wat er is besproken. Dat heeft iets voyeuristisch. De bedoeling van Mattel is dat Barbie ‘de beste vriendin’ is van het kind. En met je beste vrienden deel je nou eenmaal andere dingen dan met je ouders.
Laat staan dat je die dingen wil delen met een computer. Dat lijkt misschien anoniem, maar dat is het allerminst. Mattel benadrukt dat het niet van plan is de informatie te gebruiken voor commerciële doelen. Maar het feit dat de intiemste gesprekken van je kind worden opgeslagen, is op zijn minst moreel verwerpelijk.
Mensen willen niet worden afgeluisterd. Niet door de overheid, niet door TV’s, en zeker niet door poppen. Ook kinderen die hun privégedachten aan een pop toevertrouwen zitten er niet op te wachten dat er iemand meeluistert. Het is zelfs maar de vraag of ze zitten te wachten op ‘slimme antwoorden’. Ze willen gewoon dat er iemand luistert, niet dat er iemand afluistert.