in ,

De schuldenpest kan iedereen treffen

e20399aabf083decbfd581c0 640 euro e14198899953741

Weinig medelanders zal het zijn ontgaan dat er iets fundamenteels mis is met het huidige geldstelsel. Wat dat ‘iets’ precies inhoudt en in welke gedaante het rondwaart, zal hooguit een enkeling doorgronden. In essentie is de huidige economische malaise het gevolg van een eenvoudig fenomeen. Het monetaire systeem, zoals dat vanaf het einde van de 17de eeuw met de oprichting van de ‘Bank of England’ vorm heeft gekregen, stelt een samenleving in staat excessieve schulden op te bouwen en stimuleert dat zelfs.

Uit het Niets

In de financiële sector zijn veel mensen actief die er een royale broodwinning aan hebben om individuen, gezinnen en ondernemers te verleiden tot het aangaan van grote schulden. Niet alleen het geleende geld moet worden afgelost binnen een contractueel vastgelegde tijd, maar over het geld dat uit het niets wordt gecreëerd dient een aanzienlijke vergoeding te worden betaald, rente genaamd. Alleen bankiers is het bij wet vergund om een product uit het niets te creëren en daarmee een riant inkomen te verwerven. Een timmerman moet een stoel, tafel of kast leveren aan de klant, een hovenier plaatst planten in tuin of groenzone, een huisschilder zet ramen en deuren in de verf. Alleen bankiers kunnen producten in de markt zetten zonder gebruik van grondstoffen. Geen wonder dat sommige bankiers het bestaan om zichzelf met God te vergelijken.

Paaien

Helaas zijn we zo dom geweest om ons door de banken te laten paaien. De wijze lessen van onze grootouders zijn vergeten of bijgezet in het mortuarium van ouderwetse ideeën en niet meer relevante problemen. We zijn grote schulden aangegaan, overmatig groot zelfs, zoals in 2008 met seismisch geweld aan de oppervlakte kwam; schulden voor het bewonen van ons ‘droomhuis’, voor het investeren in een nieuwe keuken of badkamer in datzelfde droomhuis, voor het te water laten van een boot, voor het kweken van afgunst bij de buren door de aanschaf van een SUV. Het ‘koop en geniet nu en betaal later’ syndroom heeft alom postgevat. Maar kopen met schuld is niets anders dan nu consumeren op toekomstige verdiensten. Zolang lonen stijgen evenals de waarde van huizen en andere onderpanden en inflatie een steuntje in de rug geeft, komt elke schuldenaar makkelijk weg. Zolang banken doorgaan met de expansie van de geldhoeveelheid door het maken van schulden aan te moedigen en kwistig met schuldbekentenissen rond te strooien, groeit de schuldenlast en raakt een samenleving langzamerhand doordrenkt van schuld.

Lees verder via Biflatie.nl.

 

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
b3c1feb501c92128 640 apotheek1

Hoe apothekers u een poot uittrekken! Zondag toeslag a 570%

deaf3bf17de0224b6d31f43c 640 pensioen1

IS en Ebola: angst maakt winsten