Statiegeldautomatenfabrikant Tomra beschuldigt de directeur van het Afvalfonds van chantage. Om hun automaten in aanmerking te laten komen voor een bijdrage uit het fonds zouden ze hun steun aan de lobby voor behoud van het statiegeld moeten staken.
Milieudefensie demonstreert in 2000 in het kantoor van Coca Cola tegen de plastic halve liter verpakking. Beeld: Martijn Beekman.
De beschuldiging volgt op eerdere berichten dat supermarkten Aldi en Lidl onder druk zouden zijn gezet om met hun succesvolle statiegeldsysteem te stoppen. Volgende week spreekt de tweede kamer opnieuw met staatssecretaris Mansveld van infrastructuur en Milieu over het statiegelddossier.
Onlangs meldde tijdschrift P+ dat supermarkten Aldi en Lidl, tot voor kort grote voorstanders van statiegeld op petflessen, omgekocht zouden zijn om hun standpunt te herzien. Het Afvalfonds moest bij monde van directeur Cees de Mol van Otterloo schriftelijk uitleg geven aan de staatssecretaris hoe dat zat. Nu stellen twee directeuren van inname-automatenfabrikant Tomra gechanteerd te zijn door diezelfde directeur. Wat is er aan de hand?
nederland Schoon
Het Afvalfonds is de spil in de uitvoering van afspraken tussen bedrijven en gemeentes over inzameling en hergebruik van plastic verpakkingen. Het fonds, dat gevuld wordt door verpakkingsheffingen van bedrijven, verdeelt jaarlijks onder andere 20 miljoen euro onder gemeentes voor extra activiteiten tegen zwerfafval. Dat doet ze via de organisatie Nederland Schoon.
De gemeente Apeldoorn vroeg die financiering vorig jaar aan, onder andere voor plaatsing van inname-automaten van Tomra voor kleine drankverpakkingen op een vmbo school.
Chantage
De gemeente Apeldoorn kreeg vervolgens echter te horen dat inname-automaten toch niet onder de zwerfafvalvergoeding konden vallen. Uitleg aan Tomra zou volgen, door de directeur van het Afvalfonds, Cees de Mol van Otterloo.
“Hij kwam hier langs en vertelde ons dat hij best geld wilde geven voor de automaten, maar alleen op voorwaarde dat Tomra zou stoppen met haar steun aan de lobby voor het behoud van statiegeld”, verklaart Hissink. “Daar was ik verontwaardigd over. Dat is pure chantage. ‘Elke euro die naar jullie gaat wordt tegen mij gebruikt in de lobby voor statiegeld', stelde hij.”
Ook mede-directeur Ton Klumper van Tomra was aanwezig bij de gesprekken. “We dachten eerst nog dat het misschien een opvlieging was. Maar een maand later herhaalde de heer De Mol van Otterloo zijn voorwaarden. We voelden ons gechanteerd”, zegt hij.
Lees verder via Down To Earth Magazine.