in ,

De verzorgingsstaat voor gewillige brave burgers verkeert in de afbraakfase

13109049845 e8e068a975 verzorgingsstaat

Om actueel te blijven nu een artikel over onze oudedagsvoorzieningen. In ons Hollandse polderlandschap staan wij bekend als een volkje die goed voor hun oude dag zorgen, met een opgebouwde zekerheid in een sociale verzorgingsstaat. Welnu, de tijd is rijp dat we met ons allen beseffen dat we nu in een afbraakfase van deze verzorgingsstaat verkeren. De afbraak van een sociaal systeem waar we collectief tientallen jaren over hebben gedaan om deze vorm van een sociale welvaartstaat op te bouwen. We kunnen niet een krant openslaan of ergens staan wel berichten over een volgende bezuinigingsstap in onze zorg. En daarnaast veel berichten over ons pensioenstelsel wat volgens deskundigen aan herziening toe is. Althans zo roepen beleidsmakers in koor.

Zoals gebruikelijk laten wij brave burgers ons gewillig voorhouden dat de opgebouwde zekerheid aan vernieuwing toe is ten gunste van ons eigen welzijn. Wij vertrouwen op onze geleerden die daarvoor gestudeerd hebben en gewillig laten we ons wijs maken dat we bij continuering van het huidige pensioenstelsel op de verkeerde weg zijn. Dus moeten we veranderen en langzaam gaan begrijpen dat onze opgebouwde pensioenrechten deels verloren gaan. Het slechte nieuws moet je nooit bats boem in één keer bruut over de mensheid heen storten. Nee, gewoon volgens de weg van de geleidelijkheid bij stukjes en beetjes tussen het shownieuws en de sportpagina’s bij de gegoede burgerij bekend maken. Het mag niet inslaan als een bom want dat geeft direct al enorme schade. Langzaam worden de kikkers in de pan gaar gekookt.

De grote vergrijzing

Intussen zijn we al zover dat we begrijpen dat door verbeterde leefomstandigheden in onze westerse samenleving de gemiddelde leeftijd omhoog kruipt. Kijk eens in je eigen omgeving hoeveel mensen al de respectabele leeftijd van 90 zijn gepasseerd. Burgemeesters zijn bijna overspannen van het bezorgen van bloemetjes bij alweer een honderdjarige in hun gemeente. Foto’s van de hoogbejaarde + burgemeester in de krant voor de goegemeente en de gevoelens bij de gezonde bevolking zijn weer een streepje positiever. We willen allemaal in gezondheid natuurlijk 100 worden, het lijkt zachtjes aan een wedren te worden. De wakkere lieden onder ons begrijpen natuurlijk donders goed dat de toename van zoveel ouderen tegenover een te langzame aanwas van de jongere pensioenpremiebetalers de boel stevig uit balans brengt. We zijn om die reden al morrend akkoord gegaan met de ophoging van de AOW-leeftijd tot voorlopig 67 jaar. In 2018 volgt een evaluatie en dan snappen we nu al wel dat er een jaartje bijkomt tot de volgende evaluatie. We leggen ons er bij neer, het is niet anders. Deze onbalans in leeftijd in deze tijd van vergrijzing valt nog uit te leggen. Hoe afgrijselijk het ook klinkt.

Dalende rekenrente

Behalve de vergrijzing speelt een nog grotere factor een rol, namelijk de dalende rente. Ook aan deze ontwikkeling moeten we “wennen.” Al jarenlang zien we dat centrale banken de rentetarieven verlagen omwille van het creëren van de zo broodnodige inflatie om die enorme schuldenberg de baas te blijven. Dat de hypotheekrentetarieven met enige vertraging meedalen is een prettige bijkomstigheid. Echter zitten we nu in de fase van bewustwording dat we door verdergaande daling van de rentetarieven naar negatief wel eens massaal het slachtoffer kunnen worden van kapitaalvernietiging. Een kapitaalvernietiging van onze pensioenpotten en spaartegoeden wel te verstaan. Wij brave burgers, die als dappere spaarders en verplichte betalers van pensioenpremie een deel van ons inkomen willen veilig stellen voor later. Die gegoede burgerij die nu langzaam begint in te zien dat het appeltje voor de dorst begint te slinken tot een afgekloven klokhuis waarmee we ons later moeten voeden met de spaarzame pitten die we nog hopen aan te treffen. Een bitter appeltje, maar niet ver van de boom.

De lage rentetarieven gaan vooral de ouderen die wat weggelegd hebben voor later behoorlijk treffen. Het interen op spaargeld is nu al een hot item en wordt een maatschappelijke discussie. Veel ouderen van in de tachtig en daarboven hebben nog weinig pensioen opgebouwd naast hun AOW maar vooral wat gespaard om hun oude dag uit te zitten. Zij zijn nu het echte slachtoffer van de veel te lage spaarrente en teren in. De leeftijdsgroep daaronder van 65+ tot 80-jarigen hebben in de regel wat meer pensioen op kunnen bouwen tijdens hun werkzame leven en genoten tot op heden van een welverdiend pensioen. Helaas ziet nu ook deze groep ouderen dat hun pensioenen worden afgekalfd en straks naar een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid genoegen moeten nemen met weer een lager pensioen. Er van uitgaande dat de rente nog verder daalt en de verwachte korting door de pensioenfondsen keiharde realiteit wordt.

Gevolgen afwaardering pensioenen

De pensioenfondsen komen nu onder grote druk te staan bij het hanteren van de huidige verplicht opgelegde rekenrente die veel te laag is om een hogere dekkingsgraad te genereren. Te samen met de volatiele financiële markten, waarvan sommige analisten verwachten dat een flinke daling aanstaande is, zou in het ergste geval een veel lagere dekkingsgraad in het verschiet liggen dan wettelijk is toegestaan. Een optelsom van narigheden die het vertrouwen van veel gepensioneerden en uiteraard ook toekomstige pensioengenieters flink kan schaden. We praten dan over ettelijke miljoenen polderbewoners die de hand op de knip gaan houden. Deze terughoudendheid in een groot deel van de samenleving zal een krimp veroorzaken in onze economie. Juist deze grote bevolkingsgroep heeft het meeste geld te besteden wat is verdiend tijdens een werkzaam leven. De jongeren hebben vaak een lager en nog groeiend inkomen en meestal hogere schulden met aflossingsverplichtingen en zullen gemiddeld minder te besteden hebben dan de bevolkingsgroep vanaf middelbare leeftijd. Het zou dus per saldo het uitgavenpatroon van de consumenten negatief beïnvloeden met als gevolg lagere omzetten in de detailhandel. De bekende neergaande spiraal. Het consumentenvertrouwen is ook niet voor niets gedaald in de maand februari. Misschien niet helemaal ondenkbaar dat mede hierdoor een warenhuis als V & D jarenlang verlies leed en daardoor failliet ging. Hun assortiment was grotendeels gericht op de ouderen in de samenleving en juist die grote groep senioren zijn minder gaan uitgeven. De doodsteek voor V & D.

Negatief patroon versterkt

In deze column heb ik de pensioenellende beschreven en in de voorafgaande 3 columns de ontwikkelingen rondom negatieve spaarrente, het afschaffen van contant geld, en de schuldencarrousel. Bij elkaar geteld zijn dit verontrustende ontwikkelingen in onze samenleving waarvan ik vrees dat alle genoemde elementen de negatieve spiraal, waar we al een tijdje in verkeren, versterken. Het valt mij op dat inmiddels ook in onze MSM de hier genoemde problemen steeds vaker worden benoemd door o.a. beursgoeroes en financieel analisten. NL wordt wakker zou je denken. Het vertrouwen in politici en centrale banken is behoorlijk tanende. Martin Armstrong heeft jaren geleden voorspeld dat 2016 het jaar zou worden van de vertrouwenscrisis. En niet alleen Armstrong, maar ook andere analisten voorspellen dat het QE-beleid van centrale banken is uitgewerkt. Met verdere verlaging van de rentetarieven naar nog meer negatief worden alle bezittingen in de vorm van spaargelden en pensioenkasreserves verder afgeroomd. Wij spaarzame burgers teren in tegen wil en dank. Het besef groeit nu dat de samenleving wordt beroofd van hun oudedagsvoorzieningen. Elk weldenkend mens kan bedenken dat het wegvallen van vertrouwen, en dat gebeurt nu wereldwijd, meestal een economische depressie tot gevolg heeft. Niet voor niets is er een run op fysiek edelmetaal. Sommige leveranciers hebben wachttijden van een aantal weken en dat geeft te denken. We mogen van geluk spreken dat er flink wordt gemarchandeerd op de Comex, waardoor goud en zilver nog redelijk betaalbaar zijn, ondanks de flinke fluctuaties. Mocht het vertrouwen bij beleggers ook instorten dan zal de waarde van edele metalen als een raket de lucht inschieten. Net als het weerbericht volg ik ook de stand van de AEX. Het kan vriezen of dooien, of het regent zonnestralen. Kortom, vannacht is het donker en morgen wordt het weer licht.

Lees verder bij de Bron: Biflatie.nl

Photo by ritzotencate cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
23431174293 4a21ed162e Donald Trump

Is men de controle over Donald Trump kwijt? We weten hoe dat eindigt….

chemtrail31

Laten we het eens hebben over het verhaal van geo-engineering