in , , ,

De vindingrijkheid van politici: Belasting op zoekopdrachten en Facebookposts

social media

De vindingrijkheid van politici als het aankomt op het creëren van nieuwe belastingen kent geen grenzen. Het laatste idee? Zoekmachines en sociale media belasten.

Politici kunnen het immers niet toelaten dat de burgers van een gratis dienst zouden kunnen genieten. Die egoïstische multinationals als Google en Facebook die gratis waardevolle diensten aanbieden zullen en moeten gestopt worden!

Herinnert u Quaero nog? Dat was ook een initiatief om Google te saboteren. Frankrijk en Duitsland konden het niet verdragen dat de Europeanen een Amerikaanse zoekmachine gebruiken.

Quaero moest een Europese Google worden. Na enkele jaren prutsen en 99 miljoen euro belastinggeld verspild te hebben, werd het project stopgezet.

Deze keer is het Oostenrijk dat denkt de internetgiganten te slim af te zijn. De politici in Wenen kunnen het niet verdragen dat Google het gros van haar belastingen elders betaald.

Daarom willen ze nu dat de belastingdienst uw zoekopdrachten en Facebookposts interpreteert als ruiltransactie.

U betaalt zogezegd Google en Facebook door uw interesses te delen die dan gebruikt worden om advertenties te tonen.

Die data zijn volgens de Oostenrijkse overheid een betaalmiddel en dus kunnen deze inkomsten belast worden!

Benieuwd hoe de Oostenrijkse fiscus een waarde gaat plakken op die data! En gaat een post met een foto van je huisdier evenveel waard zijn als een post over je aanstaande vakantie? Of gaat Facebook op dat laatste meer belastingen moeten betalen?

Als de Oostenrijkers slagen in hun opzet, dan kan dat wel eens het einde betekenen van gratis Facebookgebruik in Oostenrijk…

… en als politici in andere landen zich laten inspireren, ook bij ons!

Maar eerst moet de minister van financiën Hans Joerg Schelling de plannen nog goedkeuren.

Het hele idee is natuurlijk belachelijk. Google en Facebook betalen reeds belastingen op hun inkomsten. Met dit initiatief zouden ze dubbel belast worden: op echte inkomsten en op fictieve inkomsten.

De Oostenrijkse overheid is het internet niet goed gezind. De teksten spreken ook over een uitbreiding van de reclamebelasting naar internetreclame en men wil ook een belasting heffen op digitale diensten als Netflix en Spotify.

Zulk een belasting is reeds goedgekeurd in Brazilië: daar besloot de overheid in december om een extra belasting te heffen van 2% op streamingdiensten en internethosting. U kan al raden wie die belasting nu betaalt…

Als deze trend zich in andere landen doorzet, dan kan dat een serieuze streep door de rekening betekenen voor beleggers in aandelen als Alphabet, Twitter, Netflix en Facebook.

Gelukkig gaat de technologische vooruitgang zo snel dat de overheid altijd achter de zaken aanrent. Stel je voor dat onze belastinggeile politici het internet in de beginjaren al deze regels en belastingen hadden opgelegd… het internet zou nooit van de grond geraakt zijn of haar ontwikkeling zou tenminste serieus vertraagd zijn geweest!

Bronnen: ZH, wikipedia, Tecnoblog

Lees verder via de Bron: Time2Wakeup!

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
43ef3ed01b0099fc50657570 640 smartphone1

Je mobieltje gebruiken kan kanker veroorzaken, deze Italiaanse rechtbank toont het verband aan

749897530 bae75ebeda climatechange

Door mens veroorzaakte klimaatverandering is onzin en deze wetenschapper maakt er gehakt van