in ,

De wereld is letterlijk een groenere plek dan 20 jaar geleden, volgens NASA-gegevens

forrest 1549986704
Bertsz / Pixabay
Een multi-decennium, hoge resolutie studie van het aardoppervlak heeft eindelijk enig goed nieuws opgeleverd: de planeet is een veel groenere plek dan halverwege de jaren 90, en de bron van deze vergroening heeft velen verrast.

Het twintig jaar durende stroom data werd geproduceerd door een instrument aan boord van twee satellieten die een baan om de planeet vormen en elke dag tot wel vier foto’s maken van elke plaats op aarde gedurende de laatste 20 jaar.

Als gevolg hiervan is de dataset groot, maar positief: als soort hebben we een gebied gelijk aan dat van alle Amazone-regenwouden ‘vergroend’, met een snelheid van meer dan twee miljoen vierkante mijl extra groen bladoppervlak per jaar (of een toename van ongeveer vijf procent in vergelijking met het begin van 2000).

En de onverwachte bron voor veel van dit nieuwe groen? China en India.

Aan het einde van de jaren 80 merkten beide wereldmachten op dat de bodem- en luchtkwaliteit afnam en dat ze iets drastisch moesten doen om hun steeds groter wordende bevolking in stand te houden. China begon met zeer ambitieuze programma’s voor het planten van bomen en beide landen lanceerden intensieve landbouwprogramma’s.

Volgens de studie was 42 procent van de vergroening in China te danken aan conserverings- en herbebossingsinspanningen gericht op het tegengaan van bodemerosie, luchtvervuiling en klimaatverandering. Een extra 32 procent (en 82 procent in India) was te danken aan de teelt van voedselgewassen om hun enorme en groeiende bevolking te voeden.

5c62c309dda4c8425b8b45e1
© NASA Earth Observatory

De vergroening zag ook kwalitatieve stijgingen, aangezien de Chinese productie van granen, groenten en fruit sinds 2000 met ongeveer 35-40 procent is toegenomen.

“Maar nu we weten dat directe menselijke invloed een belangrijke motor is voor de vergroende aarde, moeten we dit in onze klimaatmodellen opnemen”, zegt Rama Nemani, onderzoekswetenschapper bij NASA’s Ames Research Center in Silicon Valley in Californië, en een co -De auteur van het nieuwe werk zei.

“Dit zal wetenschappers helpen betere voorspellingen te doen over het gedrag van verschillende Earth-systemen, waardoor landen betere beslissingen kunnen nemen over hoe en wanneer ze actie moeten ondernemen.”

Het team wees er snel op dat het niet allemaal goed nieuws is: terwijl de verrassende resultaten zorgen voor een welkome update, compenseren ze niet de schade door verlies van natuurlijke vegetatie in tropische gebieden, zoals Brazilië en Indonesië, met name in termen van biodiversiteit en onherroepelijk soortenverlies.

De bevindingen van de teams werden gepubliceerd in het tijdschrift Nature Sustainability op 11 februari.

Lees verder bij de bron: RT World News

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
copyright keyhole eu reloaded

EU-Raad geeft groen licht voor de meest extreme variant van artikel 13: uploadfilters, linkbelasting en ‘copyright’

maatisvol

Belgen zijn het zat: woensdag een algemene staking en daarmee de Belgische economie tot stilstand brengen