in

De wereld volgens CNN: Wapens en raketten die eindigen bij terroristen is OK, zolang Obama het deed. Trump is fout!

geralt / Pixabay

Een “bombshell” CNN-rapport onthulde vandaag dat in de gemaakte wapens hun weg vonden naar Al-Qaeda-gerelateerde strijders in Jemen. Maar is er iemand verrast? En waar was CNN toen de regering gewapende hardcore jihadisten bewapende in ?

Het CNN-onderzoek onthulde hoe Amerikaanse wapens in handen kwamen van ‘Al Qaeda-gelieerde strijders, hardline salafi-milities en andere groeperingen die oorlog voeren in Jemen,’ tegenover de ‘Amerikaanse coalitiepartners Saudi-Arabië en de VAE’. Sommige van deze wapens zijn ook in beslag genomen door militanten met een Iraanse roots, beweert CNN.

De hardware, door president  “Beautiful military equipment” genoemd, werd geleverd aan en de VAE, die de omstreden Jemenitische regering steunden tijdens haar driejarige burgeroorlog tegen Houthi-rebellen. CNN beweert echter dat Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten de wapens hebben doorgesluisd naar regeringsgezinde groepen, waaronder de islamitische Giants Brigade en de Al Qaida-verbonden Abu Abbas-brigade.

https://twitter.com/evanchill/status/1092612522677542913

De verschuivende frontlinies in Jemen zorgden ervoor dat veel van deze wapens – inclusief TOW-raketten en mijnbestendige gepantserde voertuigen (MRAP’s) – in beslag werden genomen door Houthi-militanten en Iraanse proxy-troepen. Meer Amerikaanse wapens kwamen nog steeds te koop in de ondergrondse wapenarsenalen van Jemen, waar ze een hogere prijs halen dan de roestige AK-47’s die vaker in de regio voorkomen.

CNN legt de verantwoordelijkheid in de schoenen van Saoedi-Arabië, de VAE en de Trump-administratie, die weigerde zijn miljarden-dollar-wapendeals met de Saoedi’s vorig jaar te annuleren, uit om “al die investeringen die in ons land worden gemaakt” te verliezen .

Het rapport schetst een deprimerend, maar vertrouwd beeld. Het kiezen van partijen in buitenlandse oorlogen is historisch rampzalig gebleken voor de Verenigde Staten, maar opeenvolgende administraties hebben keer op keer dezelfde fouten gemaakt. De regering Reagan heeft Saddam Hussein in zijn oorlog met gewapend, waarbij hij zelfs de verkoop van anthrax aan de Iraakse leider regelde. Zowel Jimmy Сarter als Ronald Reagan steunden de Afghaanse moedjahedien in hun strijd tegen de Sovjets in de jaren tachtig. In beide gevallen zouden Amerikaanse troepen net twee decennia later met dezelfde wapens worden beschoten.

Meer recentelijk heeft Barack Obama in 2014 aangekondigd dat de VS met de hand geselecteerde gematigde rebellen in Syrië te zullen bewapenen en de bloedige burgeroorlog van het land binnenstappen. Ook dat zou rampzalig blijken te zijn, waarbij heel veel van de Amerikaanse wapens in handen komen van Al-Nusra en ISIS.

Maar waar was CNN toen Obama het Congres om $ 500 miljoen vroeg om de gematigde Syrische oppositie te trainen, te bewapenen en ‘machtigen’?

CNN bracht het nieuws woordelijk uit de mond van Obama en herhaalde de uitdrukking “gematigde rebellen”, zonder de ironische aanhalingstekens die sindsdien noodzakelijk zijn geworden. De bewering van Obama dat de rebellen het ‘beste alternatief voor terroristen en een wrede dictator’ waren, werd niet in twijfel getrokken, in tegenstelling tot de voortzetting door Trump van de al lang bestaande Amerikaanse politiek om de Saoedi’s te bewapenen.

Obama riep op tot financiering in juni 2014, maar de Syrische milities hadden in die fase al twee jaar steun van de CIA.

Er werden maar weinig vragen gesteld toen het Congres in september de militaire steun goedkeurde en niemand die een jaar later iets vroeg toen Obama zijn gekozen rebellen in Syrië opnieuw bevoorraadde. In plaats daarvan werd Obama’s steunbetuiging voor “de gematigde Syrische oppositie” op zijn kop genomen en onbetwist gelaten.

De realiteit in Syrië

Terwijl CNN de lijn in het Witte Huis over Syrië herhaalde, publiceerde het netwerk slechts één rapport dat suggereerde dat er iets mis kon zijn: een onderzoek door Amnesty International waarin werd vastgesteld dat militanten van de Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) tot de tanden bewapend waren met wapens die door de VS waren gemaakt.

Toen CNN het publiek aansprak, was de situatie ter plaatse in Syrië allesbehalve gematigd. Amerikaanse wapens werden snel op de zwarte markt verkocht door ‘gematigde rebellen’ die ofwel met pensioen gingen of wilden ruilen, sommige gaven hun wapens letterlijk aan Al-Nusra-jihadisten in ruil voor veilige doorgang uit de frontlinies.

Bovendien vertelde een Al-Nusra-commandant met codenaam Abu Al Ezz aan de Duitse krant Koelner Stadt-Anzeiger dat zijn groep, en niet de zogenaamde ‘gematigde rebellen’, TOW-raketten rechtstreeks uit de VS ontvingen.

“De raketten werden ons direct gegeven,” vertelde Al-Nusra-commandant met codenaam Abu Al Ezz aan de Duitse krant Koelner Stadt-Anzeiger en voegde eraan toe: “De Amerikanen staan ​​aan onze kant”. Hij ging verder met details over hoe zijn strijders training kregen van Amerikaanse instructeurs en financiële steun van Saudi-Arabië en Israël voor het vangen van specifieke doelstellingen in Syrië.

De regering-Trump beëindigde het wapenleveringsprogramma aan de Syrische rebellen in 2017. Een beslissing die CNN ‘een grote overwinning voor Rusland’ noemde. Het idee dat het beëindigen van materiële steun voor terroristen misschien gewoon een goede zaak zou zijn, werd natuurlijk niet ter sprake gebracht en CNN beschreef het programma als een “reddingslijn” voor anti-regeringsstrijdkrachten.

Lees verder bij de bron: RT USA News


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Gelekte beelden uit controlekamer: Franse politie praat over het gaan neerschieten van Gele Hesjes

Nest Secure van Google blijkt een geheime microfoon te hebben die niet voorkomt in officiële specificaties