De Westerse spermacrisis, maar neemt de vruchtbaarheid van mannen écht sterk af?

Mannen kwamen al bij de kliniek om hun zaad te laten testen…..

geralt / Pixabay

Volgens recent onderzoek is de spermakwaliteit van Westerse mannen de afgelopen decennia met 60% gedaald. En deze bevindingen zijn niet nieuw.

De 244 studies waarop de conclusie gebaseerd is, zijn uitgevoerd tussen 1973 en 2011. Maar het lijkt erop dat de spermakwaliteit nog verder zal dalen, met 1,6% per jaar.

Volgens Levine zijn de uitkomsten alarmerend, maar of de getallen kloppen, valt te betwijfelen.

Er is namelijk nogal wat op de studie van Levine aan te merken. Maar onderzoek doen naar spermakwaliteit is helaas wel erg lastig laat Liliana Ramos, hoofd van het ivf-laboratorium in het Radboudumc in Nijmegen, ons weten.

Een van de grootste kritiekpunten op de meta-analyse van Levine is dat veel studies die hij hiervoor gebruikt heeft, gebruik maakten van proefpersonen die geen goede afspiegeling zijn van de gehele mannelijke bevolking.

Een aantal studies binnen de meta-analyse gebruikten de data van mannen die in de kliniek kwamen om hun spermakwaliteit te laten controleren. Het probleem met zo'n onderzoekspopulatie is dat mannen die al bij de kliniek komen om hun sperma te laten testen zelf misschien al een vermoeden hebben dat hun spermakwaliteit niet optimaal is.

De kans is dan aanwezig dat die mannen sowieso een lagere spermakwaliteit hebben dan gemiddeld. Zo geven dat soort onderzoeken een vertekend beeld van de gehele mannelijke populatie en dat maakt zo'n studie minder betrouwbaar.

Maar de conclusies die de onderzoekers trekken in ….

Lees verder bij de bron: scientias.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Turkije tegen EU: “Als we de sluizen openen voor migranten zal dat geen enkele Europese regering overleven”

Onderzoek: Spionage van Chinese merken schrikt Nederlandse consument niet af