in ,

Definitieve uitspraak: je baas mag niet stiekem privéberichten meelezen

De baas mag toch niet zomaar meelezen met privéberichten die via bedrijfsmiddelen verstuurd worden. Werknemers moeten namelijk op de hoogte worden gesteld van controles, zodat de baas niet kan meekijken met privézaken. Dat oordeelde het Europees Hof voor de vandaag.

De zaak was in 2007 al aangespannen door een Roemeen. Hij werd in 2006 ontslagen omdat hij tijdens werktijd via een zakelijk account van Yahoo Messenger privéberichtjes verstuurde naar zijn broer en verloofde. Volgens de man had zijn baas berichten kunnen lezen over zijn seksleven en en was zijn privacy hierdoor geschonden.

Toen hij bij de in eigen land geen gelijk kreeg, stapte hij naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM).

De Kamer van het EHRM oordeelde in januari dat bazen wel degelijk privéberichten mogen lezen, als deze tijdens kantooruren via een professioneel account worden verstuurd. Het zou ‘niet onredelijk zijn voor een werkgever dat hij wil verifiëren wat zijn werknemers tijdens werktijd doen’. Maar de Grote Kamer denkt daar dus anders over.

Zes van de elf rechters van deze hogere instantie van het EHRM vinden dat de werkgever van de Roemeen hem op de hoogte had moeten stellen van de controles. Ontslag was daarnaast wel een erg zware maatregel.

Meelezen zou mogelijk wel mogen als de werkgever hier een goede reden voor heeft, zoals verdenking van fraude, het onthullen van bedrijfsgeheimen aan concurrenten of de media of het in diskrediet brengen van de werkgever. Maar omdat daar in dit geval de zaak niet om draaide, zijn die argumenten theoretisch en doet het Hof daar ook geen uitspraak over.

Alles bij de bron; RTLZ

Lees verder bij de Bron: privacynieuws.nl


JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Rusland: Het einde van ISIS staat vlak voor de deur

Weet jij wat de AIVD van je weet?