in ,

Deflatie is een feit, alle lonen gaan omlaag of ontslag

759356cda5a1526b306ce103 640 portemonnee

Hier op Biflatie.nl zagen we het al lang aankomen. De neergaande spiraal waarover ik al vaker heb geschreven in mijn reacties gaat zich nu vertalen in lagere lonen. We konden er op wachten natuurlijk. Anno 2015 is de aftrap gegeven voor een algehele loonsverlaging. Te beginnen bij de V&D.

6% tot 10% lager salaris of anders ontslag

De loonsverlagingen beginnen bij een grote winkelketen met 5000 personeelsleden. Als het overigens nog lukt om deze winkelketen overeind te houden. De afgelopen dagen is het duidelijk geworden dat het personeel van V & D tot 10 procent van hun salaris moet inleveren. Dat wordt de bijdrage van het personeel om samen met banken, investeerders en verhuurders een grote werkgever niet failliet te laten gaan. Wil je niet meewerken? Dan kan je vanaf volgende maand thuisblijven. Het is uitermate belangrijk om werkgelegenheid te behouden, maar met een krimpende consumentenmarkt wordt het voor veel grote winkelketens wel heel moeilijk om het hoofd boven water te houden. De omzetten dalen, de verliezen lopen op. Er zit niets anders op dan het hele jaar door opruimingsprijzen te hanteren. De concurrentie is moordend.

De behoeftes veranderen

Het is natuurlijk niet alleen de consument die de hand op de knip houdt. Het is ook het online winkelen wat voor veel concurrentie voor de winkelbranche zorgt. Het valt dan ook niet mee als je op die manier op twee fronten moet strijden. Veel zelfstandige winkeliers zijn al op de fles gegaan of hebben de zaak op tijd weten te staken. Op dit moment is het de beurt aan de grotere winkelketens en dat gaat er wel inhakken. De werkloosheid in Nederland zal verder gaan stijgen. Het is niet niks als opeens tientallen grote winkelpanden leeg komen te staan. Voorlopig lijkt aan deze leegloop van winkelunits in de diverse stads- en winkelcentra geen einde te komen. Het is bekend dat meerdere ketens, zoals Blokker en de Hema, te kampen hebben met negatieve bedrijfsresultaten. Het kan niet zo zijn dat alleen het internetshoppen hiervan de oorzaak is. De inmiddels behoorlijk uitgeknepen middenklasse, door vergaande bezuinigingen, is m.i. de grootste boosdoener.

Deflatie

Nu de tendens duidelijk wordt dat veel winkelketens grote problemen kennen door blijvende omzetdaling is de werkgeversorganisatie MKB-Nederland een offensief begonnen door van de daken te schreeuwen dat de personeelslasten te hoog zijn. Het is dus niet alleen in de detailhandel maar ook in het MKB voelbaar dat winsten onder druk staan. En ja, als je geknepen wordt dan ga je piepen. Een logische reactie wanneer je in de problemen komt. Echter is het probleem van meer algemene aard en vindt z’n oorzaak in de neergaande spiraal van afnemende inflatie, dalende rentestandaard, lagere economische groei en daardoor een langzaam maar zeker intredende deflatie. Dan hebben we nog een Europese centrale bankier die daar doodsbenauwd voor is en achter elkaar de centrale rente verlaagd. De uitwerking is anders dan Draaki had bedoeld. In plaats van inflatie worden we nu getrakteerd op deflatie met alle gevolgen van dien.

Lonen omlaag

En natuurlijk, daar konden we op wachten; als deflatie een feit is dan zijn wij werknemers ook aan de beurt om in die negatieve spiraal mee te doen. Immers, als prijzen dalen dan kunnen de lonen ook omlaag, althans zo is de gedachte bij werkgevers en beleidsmakers. Het lijkt er op dat gezien de ontwikkelingen om ons heen dat werkgevers bij de komende cao-onderhandelingen het fenomeen “deflatie” op de onderhandelingstafel gaan leggen. De trend is al gezet, getuige het loonoffer van de V & D-werknemers. Ook de ambtenaren-cao wil maar niet rond komen. Ook daar is deflatie het credo, want al 4 jaar lang is er geen nieuwe cao. De minister heeft voorstellen voor een nieuwe cao op tafel gelegd waarbij sprake is van het inleveren van diverse secondaire arbeidsvoorwaarden met daar tegenover een enkel procentje loonsverhoging na 4 jaar geen loonsverhoging. Per saldo wordt dus ingeleverd, kortom deflatie is de aanleiding van een conflict tussen de minister en z’n ambtenarenapparaat.

Niet tegen te houden

Hoe we het ook wenden of keren, het deflatietijdperk gaat zich roeren. De meningen over de uitwerking van een daling van het prijspeil zullen altijd verschillen. De consument zal voordeel hebben bij lagere prijzen en daardoor meer kunnen overhouden, maar dat effect zal niet lang aanhouden wanneer de lonen mee omlaag gaan. Ook de rente is uitzonderlijk laag wat lagere maandlasten voor de hypotheek met zich meebrengt. Echter de hoofdsom van de schuld gaat niet vanzelf mee naar beneden. Daar moet je zelf wat voor doen. En dat zien we volop gebeuren. De banken laten ons weten dat veel mensen volop extra aflossen op hun hypotheek. Bang als ze zijn voor het deflatiespook. Gaat alles omlaag, dan moet ook de hypotheek omlaag. Ondanks een lage rente zullen toch geconfronteerd worden met een inzakkend bestedingspatroon. Bij extra aflossen verdwijnt veel geld uit de omloop en wordt afgeboekt op de lening op de bankbalans. Alleen bij nieuwe leningen komt vers geld beschikbaar, maar voorzichtigheid wordt troef. Zo meteen gaan lonen, althans naar mijn verwachting, mee omlaag. We kunnen het niet tegen houden. Vakbonden worden onder druk gezet door te wijzen op de krimpende winsten. Het is kiezen of delen. Ontslag bij faillissement of lagere lonen en hopen op betere tijden.

Schuldafbouw

Hoe die betere tijden in een deflatietijdperk er uit moeten gaan is vooralsnog onduidelijk. Onze overheid kampt met een enorme staatsschuld en in EU-verband is de totale staatsschuld onnoemelijk groot. I.p.v. aflossen neemt in bijna alle EU-landen de staatsschuld toe en gaat als percentage op het BBP gigantisch drukken. Dat is tegen de afspraken in en uiteraard onhoudbaar. We zien dat nu met de problemen die beginnen in Griekenland en waarschijnlijk als een olievlek gaan verspreiden over meer Zuid-Europese landen. Kortom, de lang verwachte schuldafbouw zal nu onderwerp van gesprek worden in de EU. In een deflatietijdperk moet je nu eenmaal daarmee beginnen. Als inkomens dalen is de enorme overheidsschuld alsmede de private schuld absoluut niet op te brengen. Er moet afgelost worden, tegen wil en dank. Waar ik al jaren voor heb gewaarschuwd is nu aanstaande. Schuldafbouw of schuldafschrijving, of wat het ook gaat worden gaat ons allen treffen. De neergaande spiraal van lagere prijzen en lagere lonen is hier een duidelijk gevolg van. Consumenten schrikken nu van de verhalen van al onze winkelketens en van de waarschuwing van werkgeversorganisatie MKB-Nederland en vrezen hetzelfde van wat het personeel van V & D overkomt. En de rijksambtenaren die als werknemers blijkbaar dienen als sluitpost van de tekorten op de rijksbegroting. Bij het schrijven van mijn artikel was de afloop van het V & D drama nog ongewis. We mogen vurig hopen dat 5000 werknemers hun baan behouden, maar de situatie zoals die is ontstaan zal ongetwijfeld een precedentwerking hebben. We gaan het zien.

Piet Pineut

Update:

 

Lees verder via Biflatie.nl.

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
68811124 784a37b587 george orwell

Nieuw Orwell-record: EU experimenteert met gedachtenpolitie

jetta klijnsma moestuin 31

In gesprek met Jetta Klijnsma; PvdA redder van banken, veroorzaker van armoede?