in ,

‘Demente’ uhh, uhh vergeten bijbaantjes Opstelten komt met nieuw voorstel voor gebruik reisgegevens

2267639136 af52c927f9 opstelten2

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een nieuw voorstel gepresenteerd voor het gebruik van reisgegevens om reisbewegingen van zware criminelen en terroristen te kunnen volgen. Onlangs kwam de minister nog met het plan om de reisgegevens van alle vliegtuigpassagiers op te slaan.

Al gauw werd duidelijk dat er binnen de Kamer geen meerderheid voor het plan was. Tijdens het debat kwam Opstelten met een nieuw plan om beter gebruik van de huidige mogelijkheden te maken. “Met mijn voorstel wordt het mogelijk om gericht te zoeken in de reeds beschikbare reisgegevens met een technische voorziening op basis van de huidige vorderingsbevoegdheden van de officier van justitie”, aldus de minister in brief (PDF) aan de Tweede Kamer over de aanpak van Nederlandse jihadstrijders.

Bestaande regeling

Het gaat in dit geval om een bestaande regeling op grond waarvan bij verdenking van een misdrijf het Openbaar Ministerie een vordering kan doen. Voortaan zal dit echter geautomatiseerd gebeuren. Deze technische voorziening zal worden gebruikt om te zoeken binnen beschikbare reisgegevens, met een beperkte lijst van jihadgangers. Deze oplossing stelt volgens Opstelten de bevoegde autoriteiten zo goed mogelijk in staat gericht te zoeken.

De strafrechtelijke vorderingen kunnen straks door de technische voorziening direct aan de Douane en aan de Koninklijke Marechaussee worden gericht. Onder de huidige wettelijke bevoegdheden beschikken deze partijen momenteel al over een beperkte set van check in-gegevens voor de bestrijding van illegale migratie en de verbetering van grenstoezicht en over een beperkte set van reserveringsgegevens van met name inkomende passagiers voor goederencontrole.

via Security.NL.

Foto via Meisje van de Slijterij cc

doneer

JDreport.com publiceert verhalen uit een flink aantal andere "onafhankelijke" nieuwsbronnen, blogs en wat al niet meer. De meningen in dit artikel zijn van de bron en weerspiegelen niet JDreport.com.


0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
3968464771 0e536bd0a8 koffer1

Oeps wie is de terrorist hier: politie vergeet koffer met explosieven op luchthaven Sydney

Putins speech exposes the NWO1

Vluchten naar de ‘agressor’? Zegt genoeg over EU en NATO : Meer dan een miljoen Oekraïners ontheemd